Betale med kort eller kontant?

- Bankkort er bedre enn kontanter i praktisk talt alle tilfeller

Men noen steder BØR du fylle lommeboka med kontanter.

KAFFE PÅ KORT? - Ikke noe problem, men bruker du kontanter er det lettere å spare penger ifølge økonomene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
KAFFE PÅ KORT? - Ikke noe problem, men bruker du kontanter er det lettere å spare penger ifølge økonomene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny rapport fra Forbrukerrådet viser at betaling med kort og giro øker framfor de gode, gamle myntene og sedlene.

Likevel bruker fortsatt 21 prosent av oss kontanter daglig. Derfor mener Jorge Jensen, fagdirektør for finans hos Forbrukerrådet, at det er for tidlig å snakke om et kontantløst samfunn.

Fordelen med kontanter er at de er best på personvern, ifølge Jensen. Ulempen er at det blir stadig vanskeligere og dyrere å skaffe seg kontanter.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, mener bankkort er det beste i nesten alle tilfeller:

– Jeg mener at kort er bedre enn kontanter i praktisk talt alle tilfeller, så lenge ikke mottaker krever kontantbetaling, sier han.

Kort brukes også til små summer

Noen kan synes det er dumt å bruke bankkort til å betale kaffekoppen til 20 kroner og har derfor noen småpenger tilgjengelig.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer

Jensen i Forbrukerrådet påpeker derimot at det ikke nødvendigvis er beløpets størrelse som er viktig for den enkelte forbruker.

– Vi ser at kort brukes på selv de minste beløp. Det er enkelheten og tryggheten knyttet til betalingsløsningene som er avgjørende, sier han.

- Når det gjelder de store beløpene, er det vanskelig å kjøpe varer for mer enn 40.000 kroner på grunn av bestemmelsene for å hindre hvitvasking av penger, fortsetter Jensen.

Vipps versus kontanter

I september 2016 gjennomførte Gundersen i Sparebank 1 en undersøkelse om kort- og kontantbruk. Den viser, i likhet med Forbrukerrådets funn, at nordmenn foretrekker å bruke kort, og da bankkort framfor kredittkort.

Halvparten av respondentene tar sjelden eller aldri ut kontanter. Og desto yngre du er, jo mindre bruker du sedler og mynter, ifølge undersøkelsen.

Når det gjelder mobilbetaling, for eksempel med Vipps, er dette lite utbredt, men Gundersen tror denne betalingsmåten vil vokse framover.

– Mange opplever at mobilbetaling erstatter flere av de situasjonene der det tidligere var vanlig å bruke kontanter, sier forbrukerøkonomen.

Ta ut penger før du reiser

Skal du reise utenfor Norges grenser, er det lurt å betale med kort så langt det er mulig, ifølge Gundersen. Det er nemlig dyrt å kjøpe og selge utenlandsk valuta, samt at det er en risiko å gå med kontanter på seg i noen land.

Du må derimot passe på å undersøke betalingsmulighetene i landet du skal til på forhånd.

– Reiser du til Nice i Frankrike, for eksempel, kan du oppleve å sette deg i en drosje som ikke tar kort, men kun kontant betaling, sier Cecilie Skjennald, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Det er også viktig å være klar over at gebyret for kontantuttak ofte er større i utlandet enn i Norge, legger hun til. ​Derfor er det lurt å ta ut penger på en norsk flyplass.

Da Dinside sjekket minibankene på Gardermoen i mai 2017, derimot, fant vi ut at valutakursen der var dårligere enn på Gran Canaria.

Med eller uten «conversion»?

Noen minibanker har av og til lav grense for hvor mye du kan ta ut, og da må du kanskje ta ut i to eller tre operasjoner og betale gebyret like mange ganger.

Utenlandske minibanker gir ofte to valg for pengeuttaket, med eller uten «conversion». Velger du med, må du regne med et påslag på seks til sju prosent, ifølge Forbrukerrådet.

– Prisen blir da gjerne fire ganger høyere enn hva din egen bank tar for å veksle om, basert på betalingskortenes standardkurs. Velg derfor alltid «Accept without conversion», råder Skjennald i DNB.

Får du valget mellom å betale i lokal eller norsk valuta, bør du velge førstnevnte. Da får du best kurs, understreker Skjennald.

Ansvar ved tyveri og svindel

Hvis du er så uheldig å bli frastjålet lommeboka, enten i Norge eller utlandet, kan du få utbetalt forsikring for kontantene, ifølge Forbrukerrådet.

Du må imidlertid sjekke forsikringsselskapets vilkår for dette.

– Blir du svindlet når du handler, må du regne med å bære tapet selv hvis du betaler kontant. Har du betalt med kort, kan du i mange tilfeller kreve pengene tilbake av kortselskapet, sier Gundersen i Sparebank 1.

Ansvarsregler for kortbruk begrenser tapsrisikoen for kunden, med mindre kunden kan sies å ha vært grovt uaktsom, legger Skjennald i DNB til.

– I forhold til det totale volumet av kortbetalinger, er misbruk og svindel forsvinnende lite, fortsetter hun.

– Lettere å begrense pengebruk med kontanter

Men hva skjer med vår økonomiske forståelse når vi bare bruker bankkort, og ikke fysiske penger?

Jensen i Forbrukerrådet trekker fram internasjonale undersøkelser, som viser at norske og nederlandske forbrukere er blant dem som har høyest økonomisk forståelse av europeiske forbrukere, samtidig som vi har høy bruk av kort.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Vis mer

– Det er derfor ikke en åpenbar sammenheng her, men jeg utelukker ikke at visse personer, som barn, ville tjent på å bruke kontant, for å oppnå et konkret forhold til penger, sier Jensen.

Gundersen i Sparebank 1 erkjenner at mange kan oppleve at det er lettere begrense pengebruken når man bruker kontanter.

– Det er et gammelt studenttriks å bare ta med seg så mye penger som man har råd til å bruke ut på byen, og så la kortet ligge igjen hjemme, sier forbrukerøkonomen.

På spørsmål om hvordan utviklingen i kort- og kontantibruk påvirker vår økonomiske forståelse, mener han det er nettopp forbrukernes økonomiske forståelse og egne valg som har påvirket dette.

– Folk velger selv å bruke mindre kontanter og mer kort. Det må jo være fordi de synes det er best for dem, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer