Bankpakken for dummies

I går, søndag, presenterte regjeringen Bankpakke II. Her er kort hvordan den er ment å påvirke deg.

Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går presenterte regjeringen den lenge annonserte Bankpakke II, som er ment å bidra til å sikre arbeidsplasser. Ved å hjelpe bankene ønsker regjeringen å få bukt med den økende arbeidsledigheten.

Her er mekanismene, noe forenklet:

  • Regjeringen deler ut 100 milliarder kroner for å styrke bankenes utlånskapasitet. 50 milliarder kroner går til et nyopprettet Statens Obligasjonsfond som forvaltes av Folketrygdfondet. 50 milliarder kroner går til det nyopprettede Statens Finansfond, som skal bidra til å styrke bankenes soliditet.
  • Hovedhensikten er at bankene skal få mer penger å låne ut til bedrifter og husholdninger, det skal med andre ord bli lettere for både bedrifter og privatpersoner å få lån.

Fastrentene faller!

  • Når bedriftene får ta opp nye lån, styrker dette arbeidsplassene ved å sikre den videre driften. Det skaper også nye arbeidsplasser ved at nye bedrifter kan komme i gang, og ved at allerede eksisterende bedrifter kan starte nye prosjekter.
  • Ved å sikre at husholdningene får lån, vil dette hjelpe med å sette fart i boligmarkedet. Samtidig øker det investeringsmulighetene hos husholdningene. Det vil også kunne øke den generelle investeringsviljen hos privatpersoner, for eksempel ved å sette fart i bil- og båtsalget og andre investeringsobjekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer