Bannende nonner lever lenger

Selv de mest hellige blant oss har nok godt av en skikkelig utblåsning en gang i blant. De som vender det andre kinnet til dobler risikoen for å dø tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse av over 1000 amerikanske prester og nonner har kommet frem til nye resultater om sinne og levealder. Tallene viser at de som ikke er redde for å smelle med dørene også lever lenger.

Personlighet og helse
- Målet med denne undersøkelsen er å finne ut av hvordan undertrykkelse av sinne henger sammen med levealder. Helt fra de gamle grekere har man antatt at det finnes en sammenheng mellom personlighet og helse og dette feltet har en lang tradisjon i medisinen, forklarer professor Robert S. Wilson ved Rush University Medical Center til HealthDayNews.

Banning hjelper
Undersøkelsen har tatt for seg eldre prester og nonner over en periode på fem år. 164 personer døde i løpet av perioden. Disse ble blant annet rangert i forhold til hvordan de forholdt seg til å vise sin aggresjon eller undertrykke dårlig humør.

Når disse ble rangert på en liste viste det seg å være en stor forskjell på de 10% mest utagerende i forhold til de 10% frommeste av guds tjenere.

Blant de som var mest tydelige i å vise sinne og smelle med dørene var risikoen for en tidlig død halvert. Blant denne gruppen var det også mange som innrømmet at de av og til brukte språklige uttrykk som ikke akkurat passer seg i en kirke. Taperne i undersøkelsen var de som foretrakk å sture for seg selv uten å vise det til andre.

Presise svar
Grunnen til at forskerne har konsentrert seg om prester og nonner er ikke bare på grunn av religiøs interesse. Forskerne mener at resultatene fra undersøkelsen blir veldig presise på grunn av at denne gruppen lever med en livsstil som er veldig homogen. Og da trenger man ikke å ta hensyn til så veldig mange andre faktorer som kan påvirke resultatet.

Snille barn lever lengst
Akkurat hvorfor de mest utagerende også lever lenger er derimot ikke helt klart. Sammenhengen med høyt blodtrykk er en mulighet, depresjoners påvirkning på kroppen en annen.

Forskerne legger også vekt på at det aller beste nok er å leve et harmonisk liv slik at det ikke blir nødvendig å rase fra seg i tide og utide. Det er altså ikke nok å banne litt hver dag for å sikre seg et langt liv.

Mozon.no 18.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer