Bare gå rett forbi

Det koster mye mindre å ta ut når du kommer frem.

Neste gang går Erik Koritzinsky rett forbi. Det kostet åtte ganger mer å ta ut penger på Gardermoen enn i Tyrkia.                    Foto: Fred Magne Skillebæk/privat
Neste gang går Erik Koritzinsky rett forbi. Det kostet åtte ganger mer å ta ut penger på Gardermoen enn i Tyrkia. Foto: Fred Magne Skillebæk/privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være praktisk å ha den lokale valutaen i lommeboka idet du ankommer en ny feriedestinasjon. Vårt tips: Ta ut i minibanken på flyplassen der du lander.

Tar du ut pengene på flyplassen før du reiser, må du betale et vekslingsgebyr, i tillegg til at du får dårligere kurs enn i landet du skal reise til.

Dette fikk Erik Koritzinsky erfare da han reiste en uke til Tyrkia tidligere i sommer.

– Spørsmålet er alltid: Veksle på Gardermoen eller når man kommer frem? sier Erik.

Han valgte det første, men angret senere på dette valget.

– På Gardermoen tar vi den 5. juni ut 500 tyrkiske lira, og kredittbelastningen lyder på 1.940,71 kroner. Noen dager senere, den 11. juni, tar vi på nytt ut 500 tyrkiske lira i tyrkisk bank, og det kommer på 1.773,68 kroner, altså nesten 170 kroner mindre, sier Erik.

>>> Men dette er rådyrt i Tyrkia ...

Mye billigere i ferielandet

Han sjekket om det var store svingninger i valutakursene i den samme perioden, og det viste seg at den tyrkiske valutaen faktisk hadde blitt dyrere i løpet av det samme tidsrommet.

Uten påslag skulle uttaket første dag ha kostet omtrent 1.695 kroner, og 1.745 kroner da Erik tok ut i den tyrkiske minibanken. Det viste seg dermed at mens den tyrkiske banken hadde et påslag på cirka 30 kroner, tok den norske 245 kroner for samme uttaksbeløp.

– Jeg tok kontakt med DnB NOR, som har minibankene på OSL, og de bekreftet at utenlandske sedler via minibank er betydelig dyrere i Norge enn i hjemlandet, sier Erik.

>>> Slik bruker du kortet smart i sommer

- Når man tar ut kontanter med kortet sitt i utlandet, følger det som oftest med et gebyr. Gebyret varierer, så man bør være oppmerksom på hvilket kort det er best å bruke. Alternativet er likevel sjelden å kjøpe reisemålets valuta i cash hjemme før du drar. Da betaler man både gebyr på kjøpet og en høyere kurs, uttalte Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR til BT tidligere i år.

- Ikke gå med mye kontanter, sier informasjonssjef i DnB NOR Aud-Helen Rasmussen. Foto: DNB
- Ikke gå med mye kontanter, sier informasjonssjef i DnB NOR Aud-Helen Rasmussen. Foto: DNB Vis mer


- Ta med deg litt

Aud-Helen Rasmussen, informasjonssjef i DnB NOR, sier til DinSide at de har et todelt råd å komme med:

– Vi råder aldri kunder til å gå med store kontantbeholdninger på seg, men råder dem til å ha med seg noe håndpenger fordi det ikke er alle steder i utlandet man kan bruke kort. I tillegg viser det seg at det kan være mer lønnsomt å veksle dit du kommer.

Pass på gebyrene

I Eriks tilfelle kostet det cirka åtte ganger mer å ta ut tyrkiske lira på Gardermoen enn i Tyrkia. Han brukte det samme kortet i begge tilfellene, DnB NOR MasterCard.

Husk imidlertid på at selv om det er billigere å ta ut utenlandsk valuta i utlandet, så er ditt beste alternativ antakelig å dra kortet i butikken - i de tilfellene der det lar seg gjøre.

Gå sammen om uttak

Kort oppsummert - her er DinSides råd til smart kortbruk i ferien:

1. Ta ut utenlandsk valuta i landet du kommer til, ikke i Norge.
2. Trenger du og reisefølget kontanter? Gå sammen om et uttak, så slipper dere gebyrer igjen og igjen.
3. Dra kortet i stedet for å gå i minibanken - det viser seg at det er rimeligere.
4. Velg kredittkort fremfor debetkort hvis du skal bruke kortet mye i utlandet.
5. Ikke betal i norsk valuta

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer