Bare halvparten har fasttelefon

Rekordfå bruker fasttelefon, og vi sender færre SMS. Men operatørene trenger ikke bekymre seg.

HENGER I TYNN TRÅD: Fasttelefonen blir stadig mindre populær, og nå vil operatørene fase den ut.  Foto: Colourbox.com
HENGER I TYNN TRÅD: Fasttelefonen blir stadig mindre populær, og nå vil operatørene fase den ut. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette kommer neppe som noe sjokk, men fasttelefoni i Norge er døende.

Siden 1996 har andelen nordmenn med fasttelefon synket, og i 2011 hadde nordmenn 1,53 millioner fastabonnement.

Dette betyr at kun 54 prosent av norske husstander har fasttelefon. Året før var tallet 59 prosent.

Dette kommer frem av de siste "ekom-tallene" fra Post- og teletilsynet.

Men de små tallene stopper ikke svindlerne fra å prøve seg, for nå lures vi på fasttelefonen også.

Skal fases ut

Telenor la nylig frem sine siste resultater. Her viste det seg at inntektene fra fasttelefoni hadde sunket med 400 millioner. Derfor ønsker telegiganten nå å kutte de gamle kobberkablene.

– Vi har store kostnader med fastnettet, og det er vanskelig å fjerne disse kostnadene. Fastnettet fortsetter å krympe, og vi kommer til å sette en dato når fasttelefoni skal fases ut, men det er noen år frem i tid når kundene ikke lenger ønsker dette produktet, sier Telenor Norge-sjef Berit Svendsen til E24.

Dette er dog ikke noe Telenor kan gjøre sånn ute videre, da de er lovpålagt å gi alle nordmenn et telefontilbud. Dermed må politikerne godta utfasingen, og Telenor gi kundene sine et annet alternativ.

– Når vi eventuelt kommer til det tidsskillet at kundene må ha alternative løsninger, vil selvfølgelig Telenor være en av leverandørene av disse, har informasjonssjef Knut Sollid i Telenor sagt til undertegnede, da i Computerworld.

KRAFTIG NEDGANG: Her er utviklingen i fasttelefoni bare de siste ti årene. Kurven går kraftig nedover, mens bredbåndstelefoni-andelen øker.  Foto: Post- og teletilsynet
KRAFTIG NEDGANG: Her er utviklingen i fasttelefoni bare de siste ti årene. Kurven går kraftig nedover, mens bredbåndstelefoni-andelen øker. Foto: Post- og teletilsynet Vis mer


Færre SMS, mer mobildata

Også SMS er på vei nedover. Vi sendte 600.000 færre tekstmeldinger i fjor enn året før.

Men teleoperatørene blir neppe blakke med det første. Mobiltelefonien fortsetter å øke, samtidig som mobilpratingen vår er i ferd med å flate ut. Det som derimot øker, er mobildata. Mobiltelefoni står når for over 60 prosent av operatørenes omsetning, og mobildata står for 17 prosent av dette.

Har du fasttelefon? (Avsluttet)
Ja(50%) 367
Nei(50%) 363
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mobiltelefoni, både prat og data, står nå for 70 prosent av den totale trafikken på alle Norges nett.

Dette har økt med rekordfart, og dagens marked måtte fremstå som en drøm for bare ti år siden, da WAP fortsatt var det som gjaldt.

Tjener fett på utlandet

En annen melkeku for operatørene er mobilbruk i utlandet.

Ifølge Post- og teletilsynets utregninger, har nemlig operatørene en margin på 58 prosent på nordmenns mobilbruk i utlandet. De har altså større inntekter enn utgifter på slik bruk, og dette bekymrer tilsynet.

- Jeg er betenkt over de marginene mobilselskapene har på den trafikken som takseres via avtaler med utenlandske leverandører. En margin på 58 prosent er så mye at vi vil følge nøye med på hvordan denne delen av ekommarkedet utvikler seg, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet i en pressemelding.

Nylig kuttet One Call utenlandsprisene, men fortsatt ikke nok til å slå Netcom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer