Boligsparing for unge (BSU)

Bare én bank igjen som gir «evig ung»-rente

Nesten alle bankene setter ned BSU-renta når du passerer en viss alder. Hva bør du gjøre med sparingen da?

RENTESJEKK: Har du BSU-konto i DNB er det slik at renta settes ned når du er over 34 år, i likhet med flere andre banker. Nå er det kun én bank som lar deg være «evig ung» med den gunstige sparekontoen. Foto: DNB.
RENTESJEKK: Har du BSU-konto i DNB er det slik at renta settes ned når du er over 34 år, i likhet med flere andre banker. Nå er det kun én bank som lar deg være «evig ung» med den gunstige sparekontoen. Foto: DNB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er drøye tre måneder siden Dinside skrev om rentene på boligsparing for unge (BSU) sist – da i forbindelse med at Danske Bank fulgte etter en rekke andre banker og informerte kundene sine om at de får lavere BSU-rente når de passerer 34 år.

Da var det kun to banker igjen som lot BSU-kundene sine være «evig unge», Sbanken og Landkreditt, men nå er det bare én igjen.

Taper 7000 kroner i avkastning

- BSU er i utgangspunktet et spareprodukt for kunder under 34 år. Fram til nå har vi valgt å tilby samme gode rente også etter at kundene våre fylte 34 år, men ønsket fremover er å gi en bedre rentefordel først og fremst til de unge som produktet primært er myntet på, sier kommunikasjonssjef i Sbanken, Kristian Fredheim, til Dine Penger.

NYE PRISER: Slik endrer BSU-renta si etter alderen til kundene i Sbanken. Foto: skjermdump.
NYE PRISER: Slik endrer BSU-renta si etter alderen til kundene i Sbanken. Foto: skjermdump. Vis mer

Sbanken legger seg imidlertid et hakk over utlånsgiganter som DNB og Nordea ved å tilby «gullrente» i to år ekstra, frem til kunden fyller 36 år. Dette er også praksis i BN Bank og flere at Sparebank 1-bankene.

Hva vil dette rentetapet ha å si for Sbanken-kundene? Et regneeksempel for en 40-åring med 300.000 på BSU-kontoen viser at vedkommende vil gå fra å få i underkant av 11.000 kroner i avkastning, til omtrent 4000 kroner med en rente på 1,2 prosent.

De nye prisene i Sbanken vil gjelde fra 13. februar 2020.

Én igjen

Nå er det altså kun Landkreditt Bank som tilbyr kundene sine uendret BSU-rente etter at de passerer aldersgrensen for kontoen, i alle fall enn så lenge.

De gir 3,6 prosent i avkastning til BSU-kunder i alle aldre, så lenge de har aktiv brukskonto og kort hos dem.

- Vi har ingen umiddelbare planer om å endre på dette, sier pressekontakt Line Sollie Karlsen i Landkreditt Bank til Dine Penger.

Men, hvorfor skal du bry deg om renta på en konto hvor pengene uansett er låst til ett formål, nemlig bolig?

Jo, rentene på BSU-kontoen din inngår i den bokførte saldoen. Fram til du er 34 år, må alt av renter og innskudd brukes på bolig, mens rentene du får etter denne alderen, kan brukes til hva du vil.

Hva nå?

BSU er en gunstig sparekonto for deg mellom 18 og 34 år som vil spare til bolig med rente- og skattefordeler. Men, det er imidlertid usikkert om kontoen er like gunstig etterpå, siden de fleste bankene altså setter ned renta tilsvarende den for en vanlig sparekonto.

- Så lenge BSU-renta er høyere enn boliglånsrenten, kan det være gunstig å beholde penger på kontoen som en ren plassering, hvis du kan og ønsker det. Selv om du ikke lenger får skattefradraget for innskudd, vil forskjellen mellom lånerenta og BSU-renta gi en netto gevinst, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Du bør likevel finne ut hva renta settes til i din bank når du passerer 34 eller 36 år, og sjekke om det er gunstig å fortsette å ha pengene låst på kontoen videre «inn i alderdommen».

Er svaret «nei», kan du vurdere å bruke sparingen som en ekstraordinær innbetaling på boliglånet, hvis du allerede har kjøpt bolig uten å bruke BSU-en.

Her får du beholde samme BSU-rente etter fylte 34 år:

  • Landkreditt Bank lar deg beholde BSU-rente på 3,6 prosent selv om du er over 34 år.
  • Ja, men: BN Bank, Sbanken og flere av bankene i Sparebank 1-alliansen lar deg beholde den høye BSU-renta til du er 36 år, hvorpå den reduseres til vanlig sparekontorente.

Du kan finne noen av rentene til BSU for de over 34 år blant innskuddskontoene med bruksbegrensninger i Finansportalen.

Fakta om BSU

  • Boligsparing for ungdom (BSU) er en spareordning med skattefradrag for personer under 34 år.
  • Fradrag i inntektsskatten gis til og med det inntektsåret du fyller 33 år.
  • Pengene kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis pengene blir brukt på noe annet, må den samlede skattefordelen som er oppnådd betales tilbake til ligningsmyndighetene.
  • Du kan sette inntil 25.000 kroner årlig i BSU og få et skattefradrag på 20 prosent av beløpet du setter inn. Du kan maksimalt sette 300.000 kroner til sammen inn gjennom ordningen.
  • For at du skal ha krav på skattefradraget, må du ha satt inn penger før utgangen av året og ha høy nok skattbar inntekt, altså at du må betale minst 5000 kroner i skatt for å få maksimalt skattefradrag. Du må tjene 74.650 kroner i 2019 for å få skattefradraget.
  • BSU kan kun opprettes én gang, men det betyr ikke at du ikke kan flytte BSU-kontoen mellom banker.

Kilde: Finansportalen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer