Bare to av disse er kredittkort

På ditt vanlige Visa-kort trekkes pengene rett fra konto.

SER DU FORSKJELL?  Av disse tre kortene, er det bare MasterCard og American Express som er kredittkort. Det vanlige bankkortet er utstyrt med Visa-funksjonalitet slik at det kan brukes ved netthandel i utlandet, men pengene trekkes direkte fra din konto. Foto: Tuva Moflag
SER DU FORSKJELL? Av disse tre kortene, er det bare MasterCard og American Express som er kredittkort. Det vanlige bankkortet er utstyrt med Visa-funksjonalitet slik at det kan brukes ved netthandel i utlandet, men pengene trekkes direkte fra din konto. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt det før, og kanskje sagt det selv også. "Jeg tok det på Visa-kortet".

I åtte av ti tilfeller er det feil. De fleste betalingstransaksjoner i Norge utføres med betalingssystemet BankAxept.

– De fleste BankAxept-kort er i tillegg ofte kombinerte kort med debetkortfunksjonalitet fra et internasjonalt kortsystem, for eksempel Visa. Dette er grunnen til at veldig mange forbrukere tror at de betaler med et Visa-kort når de faktisk benytter BankAxept-funksjonaliteten i det kombinerte kortet, har Øyvind Nilssen, rådgiver i Konkurransetilsynet tidligere uttalt.

Pass på: Her blir kortet ditt kopiert

Debetkort

BankAxept er norske bankers eget elektroniske betalingssystem, lansert av Bankenes BetalingsSentral (BBS) i 1991. BankAxept har bidratt til at nordmenn er verdensmestere i kortbruk. Selv om det står Visa på forsiden av bankkortet, er ikke Visa involvert når du bruker bankkortet ditt i matbutikken eller i minibanken.

Visa-funksjonaliteten brukes når du handler i utlandet, på nett, eller når butikken må benytte såkalt reserveløsning. Uansett trekkes pengene rett fra din konto.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer