Barn + mobil = sant?

Hver sjette åtteåring har mobil, men resten ønsker seg en fordi "alle andre" har. At det for foreldre kan være en sikkerhet å gi poden mobil, er klart, men når er barna egentlig modne nok til å forstå sammenheng mellom mobilbruk og kostnader? Og hvor tidlig er det noe poeng å lære dem mobilvett, sett i et økonomisk perspektiv?

Publisert
Sist oppdatert

Tallforståelse

Barn får ganske tidlig forståelse av at man betaler med penger. Men hvor mye hver krone er verdt, og hvor vi får pengene fra, er begreper det kan ta barn minst ti år å lære.

- Barn har tidlig tallforståelse, sier spesialpedagog og førskolelærer Cathrine Solgaard. Fra treårsalderen vet de hvor gamle de er, og kan telle med - eller på - fingrene. Når de blir litt eldre, fem-seks år, kan de fleste gjenkjenne tall, for eksempel på papiret, på klokken eller på en terning.

- Men det er store individuelle forskjeller, sier Solgaard. For å ta et enkelt eksempel, kan man spille Ludo med med de fleste femåringer. De kan trille terning, se tallet, og flytte brikken fem plasser fremover. Men mens noen kan hoppe direkte fem felter frem, må andre "telle" hver eneste rute med brikken - og noen må telle dottene på terningen.

Tall, penger og samfunnsøkonomi

- Barn får tidlig begrep om tall, også i forbindelse med penger, men det tar lang tid før de får en forståelse for hvor pengene kommer fra, sier Stephen von Tetzchner, professor ved Psykologisk institutt på universitetet i Oslo, med blant annet barn og ungdom som spesialfelt. Han peker på at vanskeligheten med å få barn til å se sammenhengen mellom mobilbruk og penger ikke bare er relatert til forståelsen av tall, men også til hvor pengene kommer fra - og hvordan samfunnet fungerer. - Barns samfunnskunnskaper kommer sent. Men hvor sent er veldig individuelt, sier Tetzchner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer