- Barn blir kriminelle av bly

Jo mer bly barn eksponeres for, jo større er sjansen for at de blir kriminelle, ifølge amerikansk forsker.

Publisert
Sist oppdatert

Utslippet av bly er sterkt redusert de siste 30 årene. Mye takket være at bly i stor grad er fjernet fra bensin. Men fortsatt utsettes vi for bly via blant annet eldre vannrør, maling og jord.

Dr Herbert Neeleman fra Universitetet i Pittsburgh var den første som påviste en sammenheng mellom bly og barns intelligens. Han er professor i psykiatri og pediatri. Studier han og andre har utført i de senere årene, viser at bly også kan bidra til konsentrasjonsvansker, aggressivitet og kriminell adferd blant barn og unge.

Fire ganger mer hos kriminelleNår hjerner i vekst utsettes for bly, forstyrres enkelte nervemekanismer som regulerer adferd. Og det er svært små mengder som skal til, ifølge Neeleman.

En studie han publiserte I 2003, viste at tenåringer som ble arrestert for å ha begått kriminelle handlinger, hadde fire ganger høyere nivå av bly i skjelettet i snitt enn andre.

Professoren mener at mellom 18 og 38 prosent av de alvorlige lovovertredelsene som begås av ungdom i Pittsburgh-området, kan være et indirekte resultat av for høy eksponering for bly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer