Barn bør legges tidlig

Barn burde ikke rangle. Det kan øke faren for depresjon.

Det er en indirekte sammenheng mellom depresjon og søvn. Ungdom som får mindre søvn kan ha mer angst, og de føler seg ofte dårligere, sier eksperten. Foto: Colourbox.com
Det er en indirekte sammenheng mellom depresjon og søvn. Ungdom som får mindre søvn kan ha mer angst, og de føler seg ofte dårligere, sier eksperten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og ikke bare det. Regler om å legge seg tidlig kan redusere risikoen for selvmordstanker hos unge, skriver Dagens Medisin.

Det kommer fram i en studie som ble presentert på en søvnkongress i Seattle i USA forrige uke.

Forskerne har sett på sammenhengen mellom foreldres regler for når barna skal legge seg, og forekomsten av depresjon og selvmordstanker. Data ble analysert fra totalt 15.600 ungdom.

Les mer:
Dårlig søvn gir drittunger
10 syke søvnlidelser
Søvnløs på sommernatten?
10 tips for bedre søvn

Indirekte sammenheng

Resultatene viser at 7,3 prosent av ungdommene led av depresjon, mens 13 prosent hadde selvmordstanker.

Og her er grunnen til at det kan være lurt å slukke lyset tidligere på kvelden:

For når tallene ble justert for ulike faktorer, viste det seg at risikoen for depresjon var 20 prosent høyere for ungdommene som la seg ved midnatt eller senere, sammenlignet med de som hadde obligatorisk leggetid senest klokken ti, skriver Dagens Medisin.

Var du våken til langt på natt?

Når det gjaldt selvmordstanker var tallet 25 prosent.

- Det er en indirekte sammenheng mellom depresjon og søvn. Ungdom som får mindre søvn kan ha mer angst, og de føler seg ofte dårligere, sier Dr. Jonathan Pletcher ved Children's Hospital of Pittsburgh, som har kommentert studien, ifølge Medline Plus.

Har du en tungsinnet tenåring?

8-9 timer søvn

Både han og studieleder James Gangwisch ved Columbia University Medical Center i New York er enige om at de fleste ungdom trenger minst åtte til ni timer søvn om natten, og legger til at mange foreldre underestimerer søvnbehovet til barna.

- Det er svært viktig at barna får nok søvn. I tillegg til å øke risikoen for depresjon og selvmordstanker, kan ungdom få lærevansker hvis de sover for lite. Søvnmangel knyttes også til overvekt og diabetes type 2, sier begge ekspertene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer