Barn får for lite vitamin D

Barn som mangler vitamin D kan få flere alvorlige sykdommer.

Barn får for lite vitamin D
Publisert
Sist oppdatert

Denne måneden kommer det fram i en rekke amerikanske medier at hele sju av ti amerikanske barn ikke får i seg nok vitamin D. Disse barna blir mer utsatt for å få hjertesykdom i voksen alder, rakitt (engelsk syke) og svake bein.

D-vitaminmangel kan også se ut til å være en medvirkende årsak til en rekke andre sykdommer, blant annet multippel sklerose, tuberkulose, diabetes og kreft, men her er dokumentasjonen fortsatt mangelfull, ifølge Kreftforeningen.

Vitamingudie fra A til Å

De nye amerikanske resultatene kommer fram i to ny studie der forskerne har sett på dataene til mange tusen barn, som ble registrert mellom 2001 og 2004. Begge studiene er publiert i tidsskriftet Pediatrics.

Den ene studien fant i tillegg at barna med vitamin D mangel er mer utsatt for å få høyt blodtrykk, høye blodsukkernivåer og lavere nivåer av det “gode” kolesterolet (HDL)

Justerte for andre faktorer

Selv etter at forskerne justerte for andre faktorer som kan øke risikoen for hjertesykdom, som overvekt, mengden fysisk aktivitet, etnisitet, alder, sosioøkonomisk status og kjønn, kom det klart fram i studien at barn med lave vitamin D-nivåer har økt risiko for å bli hjertesyke som voksne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer