Barn får i seg for mye koffein

Kan utvikle abstinenssymptomer.

Brus er den største koffeinkilden for barn. Foto: Colourbox/montasje
Brus er den største koffeinkilden for barn. Foto: Colourbox/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I senere år, har produsenter begynt å tilsette koffein til nye produkter, så som øl, brød, godterier, energy bars, tyggis og annet. Energidrikkene har vært på markedet i mer enn ti år, og vi drikker stadig mer leskedrikker.

Dette har bidratt til at barn i de nordiske landene får i seg for mye koffein, noe som kan gi abstinenssymptomer. Det er konklusjonen til en nordisk prosjektgruppe som har gjort en risikovurdering av koffeininntak blant barn og unge i Norden.

Barn og unge i Finland, Island, Sverige, Norge og Danmark er satt under lupen. Risikovurderingen er iverksatt av Nordisk Ministerråd.

Bekymringsfullt

Konklusjonen i vurderingen er at mange nordiske barn og tenåringer har et inntak av koffein som kan føre til toleranseutvikling og abstinenssymptomer. De tenåringene som har høyest konsum av leskedrikker kan også bli eksponert for koffeinnivåer som kan gi nervøsitet og anspenthet. Slike effekter av koffein er ikke ønskelig, spesielt ikke hos barn under 12 år, og den nåværende eksponeringen for koffein hos barn i de nordiske landene er bekymringsfull. Dette ifølge rapporten "Risk assessment of caffeine among children and adolescents in the Nordic countries".

Prosjektgruppen har gått igjennom forskningsrapporter og studier gjort på hvilken innvirkning koffein har på barn og unge. Gruppen bemerker imidlertid at det er gjort svært lite forskning på uønskede effekter av koffeininntak hos barn og unge, og anbefaler sterkt at det blir gjort nærmere undersøkelser på denne, spesielt på barn i alderen 2 til 12 år. Det er videre ønskelig med felles-nordiske retningslinjer på anbefalt daglig koffeininntak.

Rapporten ligger nå hos Mattilsynet, som skal gå gjennom den og vurdere behov for tiltak.

Bruskonsumet økte fra 60 liter per innbygger per år i 1980, til 117 liter per innbygger per år i 2002. Foto: Colourbox
Bruskonsumet økte fra 60 liter per innbygger per år i 1980, til 117 liter per innbygger per år i 2002. Foto: Colourbox Vis mer


Økt forbruk

Barn og unges inntak av koffein kommer stort sett fra koffeinholdige leskedrikker og energidrikker, og dette har økt betydelig de senere årene. I Norge steg brusforbruket fra 60 liter per innbygger per år i 1980, til 117 liter per innbygger per år i 2002. I 2006 var imidlertid forbruket i Norge gått ned til 102 liter per år. Samtidig har forbruket av flaskevann og vann med smak steget fra 2004 til 2006.

Det økte forbruket av koffeinholdige leskedrikker, samt flere skjebnesvangre episoder med store doser energidrikker kombinert med alkohol, har alarmert nasjonale og internasjonale helseinstitusjoner.

- Red Bull er livsfarlig
Advarer mot ekstremdrikk

Per i dag er det ikke definert noen grenseverdi på anbefalt daglig inntak av koffein i Norge, men det er ikke tillatt å tilsette koffein i matvarer unntatt i drikke, som kan inneholde koffein eller guarna i konsentrasjoner opptil 150 mg. per liter. Dette skiller seg fra flere andre nordiske land. I Sverige er det for eksempel ingen øvre grenser for koffein i matproduksjon, men drikke som inneholder mer enn 150 mg/l må merkes spesielt.

Grenseverdier

I Canada ble det i 2003 gjort en studie på effekten av koffein på menneskenes helse, inkludert effekten på barn. Basert på hva de hadde av bevis da rapporten ble skrevet, konkluderte de ned å anbefale barn å innta mindre enn 2,5 mg. koffein per kilo kroppsvekt per dag. Dette tilsvarer rundt en kopp kaffe eller 6,6 dl. cola for et barn som veier 35 kilo. Også i Danmark anbefaler de at daglig inntak hos barn og voksne ikke overskrider 2,5 mg. koffein per kilo kroppsvekt per dag.

Norske studier viser at en norsk fireåring får i seg i gjennomsnitt 0,7 mg. koffein per kilo kroppsvekt per dag. Norske niåringer får i seg 0,9 mg. per kilo kroppsvekt per dag, og norske 13-åringer får i seg 0,9 mg. per kilo kroppsvekt per dag. Merk at dette er gjennomsnittet i en testgruppe.

Bivirkninger

Forskningen på koffeinets effekt på barn og voksne har ifølge den nordiske prosjektgruppen vært begrenset, spesielt det siste tiåret. De poengterer at det er forskjell på abstinenssymptomer som typisk finnes hos voksne som inntar koffein på regulær basis, og skadelige virkninger på lav- eller null-konsumenter som plutselig blir utsatt for høye doser.

Farlig å være kaffe-elsker?

Hos barn, som hos voksne, har koffein en stimulerende effekt. Høye doser kan produsere negative effekter som nervøsitet, skjelvinger og bekymring, spesielt hos de som vanligvis er lav-konsumenter. I rapporten anbefales det også at barn (eller voksne) med angstproblematikk, hodepiner eller søvnproblemer, bør sjekkes i forhold til koffeinforbruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer