Barn får i seg for mye koffein

Kan utvikle abstinenssymptomer.

Brus er den største koffeinkilden for barn. Foto: Colourbox/montasje
Brus er den største koffeinkilden for barn. Foto: Colourbox/montasje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I senere år, har produsenter begynt å tilsette koffein til nye produkter, så som øl, brød, godterier, energy bars, tyggis og annet. Energidrikkene har vært på markedet i mer enn ti år, og vi drikker stadig mer leskedrikker.

Dette har bidratt til at barn i de nordiske landene får i seg for mye koffein, noe som kan gi abstinenssymptomer. Det er konklusjonen til en nordisk prosjektgruppe som har gjort en risikovurdering av koffeininntak blant barn og unge i Norden.

Barn og unge i Finland, Island, Sverige, Norge og Danmark er satt under lupen. Risikovurderingen er iverksatt av Nordisk Ministerråd.

Bekymringsfullt

Konklusjonen i vurderingen er at mange nordiske barn og tenåringer har et inntak av koffein som kan føre til toleranseutvikling og abstinenssymptomer. De tenåringene som har høyest konsum av leskedrikker kan også bli eksponert for koffeinnivåer som kan gi nervøsitet og anspenthet. Slike effekter av koffein er ikke ønskelig, spesielt ikke hos barn under 12 år, og den nåværende eksponeringen for koffein hos barn i de nordiske landene er bekymringsfull. Dette ifølge rapporten "Risk assessment of caffeine among children and adolescents in the Nordic countries".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer