Barn har "hemmelig" mobil

- Foreldre kvier seg for å fortelle at de gir små barn mobiltelefon, sier gründeren Silje Vallestad.

Mange norske barn har mobiltelefoner, men temaet kan være tabubelagt. Foto: Colurbox.com
Mange norske barn har mobiltelefoner, men temaet kan være tabubelagt. Foto: Colurbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- "Mobilskammen" kan man nesten kalle det, sier Silje Vallestad til DinSide.

Det er flere år siden Silje Vallestad begynte å snakke med foreldre om barns mobilbruk, og hun opplever at alderen på barn som bruker mobiltelefon, blir stadig lavere.

- Det jeg oppdaget da jeg snakket med foreldre rundt meg og spurte om de hadde gitt mobiltelefon til sine barn, var at de alltid hadde en unnskyldning for hvorfor de hadde gjort det. "Ja, men det er fordi at ..." begynte de alltid svaret med, forteller Vallestad.

Undersøkelser viser at så og si alle norske tiåringer har mobil i dag. (...) Det er det situasjonsbildet man står overfor, og det vi må forholde oss til.Bipper-gründer Silje Vallestad


Hun ser at foreldre synes det er vanskelig å gi mobiltelefon til barna, at de nesten er litt skamfulle i forhold til å gjøre det.

- De gir mobiltelefon til ungene sine, men liker det ikke. Noen er kanskje litt flaue over det, og foreldre synes det er en vanskelig beslutning å skulle gi mobiltelefon til de yngste ungene, sier Vallestad.

Alle skolebarn vil ha mobil

Silje Vallestad har brukt flere år på å utvikle Bipper, en mobiltjeneste som sikrer barna. Foto: DinSide
Silje Vallestad har brukt flere år på å utvikle Bipper, en mobiltjeneste som sikrer barna. Foto: DinSide Vis mer

Selskapet Mobile Youth har tidligere anslått at alle norske skolebarn vil ha en mobiltelefon innen år 2015.

- Våre undersøkelser viser også at så og si alle norske tiåringer har mobil i dag. Det er ikke mange år siden hvor det var 12 år og 14 år som var aldersgrensen for når barn begynte å ta i bruk mobiltelefon. Alderen har gått drastisk nedover. Det er det situasjonsbildet man står overfor, og det man må forholde seg til, sier Vallestad, som mener hun selv tilhører en av dem som er skeptiske til å gi en mobiltelefon med et vanlig abonnement til de yngste barna.

- Men faktum er at barna får og har mobiltelefon. Hvordan skal man forholde seg til dette som forelder? Og som mobilbransje? Det var dette som var utgangspunktet for arbeidet med Tele2 Bipper, sier Vallestad.

>>> Dette er Tele2 Bipper

- Mobiloperatørene må ta ansvar

For noen år siden samarbeidet Vallestad med et forsikringsselskap om markedsundersøkelser for å kartlegge foreldres holdninger til barn og mobil.

- Det var enkelt å finne familier som hadde valgt ikke å gi mobiltelefoner til sine barn, men å få en av de familiene i tale som hadde gitt mobil til syv-åtteåringene, det var nesten umulig. Da vi fikk noen til å stille opp, var det besteforeldrene som ble unnskyldningen for hvorfor barna hadde fått mobiltelefon.

Vallestad mener det er på tide at mobiloperatørene tar ansvar for den yngste målgruppen.

- Det er operatørenes ansvar for å legge til rette for at de rette verktøyene er tilgjengelige slik at introduksjonen til mobilverdenen, som de faktisk tjener penger på, er så trygg som mulig, sier Vallestad.

Hva mener du?

Når bør barn få mobiltelefon? (Avsluttet)
Når foreldrene mener barna kan håndtere det. (54%)
Når barnet blir tenåring. (20%)
Barn bør ikke ha mobiltelefon før fylte 16 år.(12%)
Når barnet begynner på skolen.(9%)
Når det finnes et tilstrekkelig godt tilbud for barn.(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Barn er kunder

Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) skriver i en rapport fra juli i år at barn og unge i økende grad er kunder på markedet for mobil-, tv- og internettjenester. De slår også fast at det er mange muligheter for barn til å agere som kunder og gå inn i kommersielle kontraktsrelasjoner - uavhengig av foreldrenes samtykke.

Med en mobiltelefon uten begrensninger er barnas handlefrihet relativt stor. Mobiltelefonen kan for eksempel brukes som betalingsmiddel.

Christian Sæterhaug, salgs- og markedsdirektør i Tele2, sier til DinSide at mobilselskapene har solgt mobilabonnement til barn i årevis uten å tilby en løsning som ivaretar de yngste brukerne.

MOBILKALKULATOR: Finn billigste abonnement for deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer