Barn som veier for mye

Som forelder er det mye du kan gjøre. Sjekk rådene.

Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller.  Foto: Colourbox
Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant norske 8-12-åringer har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringer er andelen 8-14 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men barn skal ikke slankes på samme måte som voksne. Her må heller foreldrene trå til hvis de mener barnet veier mer enn det burde. Løsningen er endringer i kostholdet og livsstilen.

Les også:
Mange unge er tunge
Derfor blir barna tykke og sta
Fedmeepidemi blant norske jenter?

Sette seg inn i kostholdet

Det viktigste foreldre gjør er å sette seg inn i kostholdet og se på spisevanene til hele familien, sier professor og fedmeekspert Berit L. Heitmann ved Syddansk Universitet i Danmark, ifølge Politiken.

- Hvis barnet har for vane å få hvitt brød mer smør og sjokoladepålegg til frokost, vil det være hensiktsmessig å bytte ut dette med havregrøt eller müsli, som mange barn også liker. Dette er en god frokost som holder lenge. I tillegg gjør en slik frokost at barnet ikke lar seg friste av andre sukkerholdige ting like raskt, forklarer hun.

Videre gir hun eksempler på hvordan en matpakke kan se ut: Den kan bestå av grovt brød med pålegg som kylling eller fisk, eller en porsjon med pasta og grønnsaker.

Her får du mange flere matpakketips til barna

12 gode tips for at ditt barn skal få en sunnere vekt
 
1. Vær en god rollemodell.
2. Vær positiv. Si heller: La oss spise sunnere og trimme, mer enn: La oss gå ned i vekt.
3. Sørg for at et sunt kosthold blir en familiesak.
4. Tenk på porsjonsstørrelser når du serverer maten.
5. Begynn dagen med en god frokost.
6. Lag en sunn matpakke som barnet kan ta med seg på skolen. Det må ikke være brødmat.
7. Lev opp til utfordringen. Unngå å tenke på slanking og tenk varig livsstilsendring.
8. Prøv igjen. Kanskje liker ikke barnet brokkoli eller blomkål nå, men det betyr ikke at det vil være slik i all evighet.
9. Rydd plass til fysisk aktivitet i hverdagen.
10. Ikke tell kalorier. Tenk heller på hvordan barnet kan få i seg mye næring i form av lite bearbeidet mat, og sett sammen måltidene slik at de gir en varig metthetsfølelse og smaker godt.
11. Ikke bruk ordene «diett» eller «slanking».
12. Barna skal ikke ha naturmidler eller medikamenter og piller som lover vektreduksjon.
Boken: Barn i balanse av Dr. Fedon A. Lindberg og Merete Hansen-Møllerud


Grønnsaker til kvelds

Middagen bør også bestå av grønnsaker.

Hva hvis ikke barnet like grønnsaker?

- Forsøk å skjule dem i gryteretter, sier hun og presiserer:

- Det er viktig at foreldre presenterer barnet for masse frukt og grønt i hverdagen, slik at det blir en vane å spise disse matvarene, sier fedmeeksperten.

Her hjemme gir Pasienthåndboka også tilsvarende anbefaling til foreldre med overvektige barn:

- Det er mer fornuftig å bremse og stanse vektøkningen, og så la barnet "vokse seg inn i" vekten sin. Dette kan ofte ta lang tid, men er en riktigere måte å slanke barnet ditt på. Det er viktig å huske at selv om barnet er overvektig, trenger det ikke bli overvektig som voksen.

Usikre på barnas kosthold

Hun mener ikke det er lurt å forby visse matvarer.

Spiser i skjul

- Hvis man innfører strenge forbud, risikerer man at barnet kjøper maten selv og spiser det i skjul. Da er det bedre at familien gjør det til en vane å ha en fast dag med søtsaker. Hvis barnet veier 5-10 kilo for mye, bør det bare være en liten pose med godteri, sier Heitmann.

Hun legger til at ofte handler barnas matvaner om foreldrenes (u)vaner. Foreldre må huske å være gode rollemodeller og ikke sitte og dytte i seg popkorn og sjokolade foran barna. Da blir jo barna også fristet.

Et annet råd er å få barnet vekk fra TV- eller dataskjermen og ut.

TV-skjermen gir overvektige barn

Vær aktiv

- En måte man kan motivere de minste på er å være aktiv sammen med barna. Lek, kast ball og gå eller sykle en tur. Godt samvær virker avstressende på barnet, og gir dem trygghet, sier Heitmann.

Hun presiserer likevel at foreldre ikke skal ha angst for å si til barnet at det veier for mye, men de må si det på en pedagogisk måte.

- Det er på mange måter som med sex. Foreldre har ofte vanskeligheter med å snakke med barna om det, men de hører jo om det andre steder, som på skolen. På samme måte kan de oppleve å bli mobbet hvis de er fete. Hvis de er klar over dette selv, er de mer klar over årsaken til mobbingen, forklarer hun.

Barna må være litt gale

Hun anbefaler foreldre som har overvektige barn å til å kontakte lege eller helsesøster på skolen.

Vektøkningen hos norske barn og unge ser ut til å være på samme nivå i Norge som i Norden og Vest-Europa forøvrig. Særlig ser det ut til at de tyngste barna har blitt tyngre, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les om overvekt hos barn på Lommelegen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer