Barn som veier for mye

Som forelder er det mye du kan gjøre. Sjekk rådene.

Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller.  Foto: Colourbox
Barn skal ikke slankes. Det er viktig at foreldre er gode rollemodeller. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant norske 8-12-åringer har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringer er andelen 8-14 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.

Men barn skal ikke slankes på samme måte som voksne. Her må heller foreldrene trå til hvis de mener barnet veier mer enn det burde. Løsningen er endringer i kostholdet og livsstilen.

Les også:Mange unge er tungeDerfor blir barna tykke og staFedmeepidemi blant norske jenter?

Sette seg inn i kostholdet

Det viktigste foreldre gjør er å sette seg inn i kostholdet og se på spisevanene til hele familien, sier professor og fedmeekspert Berit L. Heitmann ved Syddansk Universitet i Danmark, ifølge Politiken.

- Hvis barnet har for vane å få hvitt brød mer smør og sjokoladepålegg til frokost, vil det være hensiktsmessig å bytte ut dette med havregrøt eller müsli, som mange barn også liker. Dette er en god frokost som holder lenge. I tillegg gjør en slik frokost at barnet ikke lar seg friste av andre sukkerholdige ting like raskt, forklarer hun.

Videre gir hun eksempler på hvordan en matpakke kan se ut: Den kan bestå av grovt brød med pålegg som kylling eller fisk, eller en porsjon med pasta og grønnsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer