- Barna må være litt gale

Mer lek i treningen! Slik unngår du at barna går treningslei.

- Nøkkel til det gode liv, er å vite at vi kan mestre noe, sier ekspert. Foto: colourbox.com
- Nøkkel til det gode liv, er å vite at vi kan mestre noe, sier ekspert. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi cruiser inn i dataverdenen, er førsteamanuensis Per Egil Mjaavatn, ved NTNU, sitt klare budskap på arrangementet Temadager 2009 – Fysisk aktivitet – bevegelse, trening og rehabilitering, i regi av Norsk Fysioterapiforbund tidligere denne måneden.

Han viser til tall: I 2005 satt gutter på femten år 30.6 timer foran PC-skjermen i uken utenom skoletiden, mens tilsvarende tall i 2001 var på 16.9 timer i uken. For jentene er det enda verre: Tall fra 2005 viser at jenter satt 19,8 timer foran skjermen, mens timeantallet fire år tidligere var bare seks timer. I tillegg kommer både for jenter og gutter mer enn 10 timer foran TV.

Én av ti er avhengigeNy Facebook-advarsel

- Hvis trendene når det gjelder inaktivitet fortsetter kan vi risikere å komme der amerikanerne frykter de er: Barna vil leve kortere enn foreldrene sine, sier Mjaavatn og forteller at cirka ti prosent av ni-åringer i Norge i dag ligger under anbefalingene når det gjelder fysisk aktivitet.

- Også detter det kolossalt mot ungdomskoleårene. Cirka femti prosent av 15-åringene er mindre fysisk aktive enn det Verdens helseorganisasjon anbefaler som et minimum. Og mange forblir inaktive, sier han og minner om at mye av den behandlingen som gjøres mot livsstilssykdommer i senere alder, har rot i barneårene og en for passiv oppvekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.