Barnas eneste redning

- Mitt beste råd er at folk må være ærlige overfor hverandre når bidraget skal avtales, ellers går dette riktig galt, sier Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen til DinSide.

Publisert
Sist oppdatert

Rusten mener at de nye bidragsreglene regelverket er så forvirrende at mange er handlingslammet for tiden.

- Folk vet simpelthen ikke hvordan de skal gjøre nye avtaler om barnebidrag, sier han, og mener at regelverket er så upresist at det eneste som kan redde barna er at foreldrene viser sunn fornuft og vilje til dialog.

Hvilken inntekt?

Som eksempel på hvor reglene gir for store muligheter for skjønn, trekker han fram personinntekten, som skal ligge til grunn for fordelingen av underholdsbidraget.

Hele (brutto) personinntekten til begge parter skal legges til grunn i beregningen av fordelingen, inkludert aksjeutbytte, næringsinntekt, firmabil og andre naturalia som ikke går frem av lønnsslippen.

- Men det står ikke noe sted i regelverket om det skal være inntekten i år eller i fjor som legges til grunn for fordelingen. Det står heller ingenting om hvilke dokumenter som skal gjelde for å dokumentere denne inntekten, sier Rusten, og viser til at folks lønnsslipper ikke er tilstrekkelig til å vise verdien av frynsegoder - som for eksempel firmabil.

Trygdeetatens kalkulator er heller ikke presis om hva som skal være dokumentasjon for partenes inntekter.

- Ved offentlig fastsettelse av bidrag vil vi gå ut fra aktuell inntekt, sier rådgiver Trond Jørgensen i Rikstrygdeverket, og mener at de siste tre månedenes lønnsslipper vil bli hentet fra fra partenes arbeidsgiver.

Vårt råd

For oss virker det også uklart hvordan man skal kunne måle hverandres "aktuelle personinntekt".

Pålitelige opplysninger om personinntekt finnes bare i dokumentet som heter "Utskrift av likningen", som du får sammen med likningsattesten for fjoråret. (MERK: Likningsatteseten er ubrukelig her - den viser bare nettoinntekten.)

Aktuell lønn kan du bare få opplyst ved å se på lønnslippene.

Vårt råd er at dere viser hverandre BÅDE utskrift av likningen for i fjor OG de siste tre månedenes lønnslipper.

Så bevarer dere kanskje vennskapet på tross av de nye og bedre bidragsreglene.

Forvirret? Les mer om bidragsreglene her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer