Barnas verste mareritt

Nattlige skrekkanfall, mareritt og feberfantasier.

For lite søvn kan være med på å utløse nattlige skrekkanfall hos barn.  Foto: colourbox.com
For lite søvn kan være med på å utløse nattlige skrekkanfall hos barn. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig har kveldsfreden senket seg, og poden er i seng og drømmer sine søteste drømmer. Trodde du. Brått skjæres idyllen i stykker av et skrik fra barnerommet, og du løper inn bare for å finne barnet ditt hysterisk og livredd i søvne.

Karin Naphaug er nasjonalt kjent for sin søvnterapi for barn, og for sine kurs og foredragsvirksomhet. I tillegg er hun forfatter av boken "Sov godt! - Søvnoppskrifter for barn 0-8 år". Ifølge Naphaug er det ikke bestandig lett for småbarnsforeldre å vite hvordan man skal håndtere barna når de plages av mareritt om natten.

Les også: - Ikke gi barna dobbel trøst

Dramatisk

- Det er først og fremst viktig å skille mellom mareritt og det vi kaller nattskrekk eller nattlige skrekkanfall hos barn. Nattskrekk (eller Pavor Nocturnus, som det heter på fagspråket) er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismen. Anfallene starter idet barnet går fra de dype søvnstadiene og over i lettere søvn, derfor oppstår nattskrekken gjerne tidlig på natten, eller to-tre timer etter at barnet har lagt seg, sier hun til DinSide Helse. Hun legger til at nattskrekk kan virke svært dramatisk på foreldrene, da barnet kan virke redd og rope, skrike og slå rundt seg. Det er imidlertid viktig å unngå å vekke barnet i denne situasjonen, det kan bare gjøre vondt verre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer