Barnas verste mareritt

Nattlige skrekkanfall, mareritt og feberfantasier.

For lite søvn kan være med på å utløse nattlige skrekkanfall hos barn.  Foto: colourbox.com
For lite søvn kan være med på å utløse nattlige skrekkanfall hos barn. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig har kveldsfreden senket seg, og poden er i seng og drømmer sine søteste drømmer. Trodde du. Brått skjæres idyllen i stykker av et skrik fra barnerommet, og du løper inn bare for å finne barnet ditt hysterisk og livredd i søvne.

Karin Naphaug er nasjonalt kjent for sin søvnterapi for barn, og for sine kurs og foredragsvirksomhet. I tillegg er hun forfatter av boken "Sov godt! - Søvnoppskrifter for barn 0-8 år".

Ifølge Naphaug er det ikke bestandig lett for småbarnsforeldre å vite hvordan man skal håndtere barna når de plages av mareritt om natten.

Les også: - Ikke gi barna dobbel trøst

Dramatisk

- Det er først og fremst viktig å skille mellom mareritt og det vi kaller nattskrekk eller nattlige skrekkanfall hos barn. Nattskrekk (eller Pavor Nocturnus, som det heter på fagspråket) er en forstyrrelse i oppvåkningsmekanismen. Anfallene starter idet barnet går fra de dype søvnstadiene og over i lettere søvn, derfor oppstår nattskrekken gjerne tidlig på natten, eller to-tre timer etter at barnet har lagt seg, sier hun til DinSide Helse.

Hun legger til at nattskrekk kan virke svært dramatisk på foreldrene, da barnet kan virke redd og rope, skrike og slå rundt seg. Det er imidlertid viktig å unngå å vekke barnet i denne situasjonen, det kan bare gjøre vondt verre.

Les også: Mor tar barnet om natten

- Det kan være veldig traumatisk for barnet å bli vekket ved nattskrekk, men foreldrene kan selvfølgelig forsøke å berolige barnet, uten at det blir vekket. Svar barnet når det roper, og pass på at det ikke kommer fysisk til skade. Man kan også legge seg på en madrass inne hos barnet, slik at det føles tryggere for alle parter, sier hun.

Verre med lite søvn

Nattskrekk kan oppstå mellom ett- og fire-årsalderen, og kommer gjerne som følge av ubearbeidede følelser.

Endringer i tilværelsen, som det å oppleve å få et nytt søsken, å begynne i ny barnehage, flytte, eller erfare at foreldrene skiller lag, ligger ofte til grunn for nattlige skrekkanfall. Vonde følelser man har hatt gjennom dagen kan oppstå i form av monstre om natten.

- Det er viktig å ha en god dialog med barnehagen i slike tilfeller, for å se om det er noe man kan gjøre noe med. Kanskje er barnet i konflikt med et annet barn. Da er det viktig å gå inn og forsøke å løse problemet.

Naphaug forteller at regelmessige leggetider og nok søvn er viktig for å unngå nattskrekk.

- Hvis barnet legger seg for sent kan det vær med på å trigge anfall av nattskrekk. Det er dessuten viktig å unngå å stimulere barnet for mye før leggetid, advarer hun. Anfallene kan også provoseres av feber.

Trøst og omsorg

Marerittene skiller seg fra nattskrekk ved at barnet våkner av en lang, intens drøm. Barn kan oppleve mareritt fra tre- til ti-årsalderen.

- Marerittet kommer når vi er i drømmesøvn i en av de lange periodene om morgenen. Barnet husker ofte detaljer, og kan gjerne gjenfortelle drømmen, sier Karin Naphaug.

Ifølge søvnterapeuten bør man unngå å lese skremmende historier eller se på noe ubehagelig på tv før sengetid, da det kan utløse marerittet. Stress og belastninger kan også være medvirkende årsaker.

- Noen barn ønsker å snakke om det der og da. Felles for alle barn er imidlertid at de trenger trøst, sier hun.

Feberfantasier er også en tilstand som småbarnsforeldre kan oppleve at barna har fra tid til annen.

- Syke barn skal alltid passes godt på, og det kan være lurt å legge seg på en madrass inne hos barnet i stedet for å ta barnet inn i foreldresengen hvor det kan bli varmere. Gi barnet omsorg og nærhet, sørg for at det er kjølig i rommet, og gi eventuelt febernedsettende medikamenter, råder Naphaug.

Les også: Derfor har kvinner flest mareritt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer