Hvordan kutte utgifter?

Barnefamilier bør se opp for økonomifellene

– Jeg har snakket med foreldre som betaler opptil 20.000 kroner i året for fritidsaktiviteter – per barn!

BARNEFAMILIE? Det koster å ha barn - og jo større barn, jo dyrere blir det gjerne. Foto: NTB Scanpix
BARNEFAMILIE? Det koster å ha barn - og jo større barn, jo dyrere blir det gjerne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er selvfølgelig svært positivt at barna er aktive på fritiden, men det er opp til oss foreldre å begrense dette. Kanskje holder det med én aktivitet per barn?

Silje Havdal, forbrukerøkonom hos BN Bank, mener at jo eldre barna blir, jo flere utgifter vil foreldrene få. Det handler blant annet om kjøring til og fra fritidsaktiviteter, og kostbart utstyr som kan gjøre store innhugg i økonomien.

– Jeg har snakket med foreldre som betaler opptil 20.000 kroner i året for fritidsaktiviteter – per barn! Og om man har flere barn sier det seg selv at dette blir kostbart, mener Havdal.

Men det fins måter å kutte utgiftene på.

Begrens antallet fritidsaktiviteter

Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea, er enig.

– Det er ikke uvanlig at barn vil være med på mange ulike fritidsaktiviteter, og det er heller ikke uvanlig at barna går lei midt i sesongen og slutter, sier Reitan.

HØYE UTGIFTER: Silje Havdal, forbrukerøkonom hos BN Bank, mener at jo eldre barna blir, jo flere utgifter vil foreldrene få. Foto: BN Bank.
HØYE UTGIFTER: Silje Havdal, forbrukerøkonom hos BN Bank, mener at jo eldre barna blir, jo flere utgifter vil foreldrene få. Foto: BN Bank. Vis mer

Hun mener derfor at foreldre bør tenke godt gjennom hvilke og hvor mange fritidsaktiviteter man lar barna bli med på.

– Gjør det som regel at barnet må være med på aktiviteten for den sesongen dere har betalt, så tenker kanskje barnet seg ekstra godt om før det hopper på en ny aktivitet. Kjøp brukt utsyr fremfor nytt, og invester gradvis i utsyr og kun det absolutt nødvendige i starten, råder forbrukerøkonomen.

LÆR BARNA OM ØKONOMI: – Fortell barnet hvor mange timers arbeid som kreves for at dere skal få kjøpt en jakke eller en veske som barnet har lyst på, råder Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea.
LÆR BARNA OM ØKONOMI: – Fortell barnet hvor mange timers arbeid som kreves for at dere skal få kjøpt en jakke eller en veske som barnet har lyst på, råder Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea. Vis mer

Frykter at barna skal holdes utenfor

Havdal understreker at med større barn i hus kommer også ofte et press om å ha populære og tidsriktige klær og utstyr; man skal ha den nyeste iPhonen og de nyeste og dyreste merkeklærne.

– For mange foreldre er dette et stort dilemma, man har ikke råd til å gi barna det de ønsker seg, men er redd for at barna blir holdt utenfor dersom de ikke har det som er in. Da er det lett å gå i fella og kjøpe det barnet ønsker, rett og slett fordi man ikke har samvittighet til annet, mener Havdal.

Reitan tror også at mange foreldre ikke har kontroll på hvor mye penger de gir barna.

– Barna får gjerne penger etter behov og da er det lett at pengekranen står på for fullt, uten at det egentlig er hensikten. Da kan barna tro at penger kommer fra en utømmelig kilde, sier Reitan.

Unngå økonomifellene

Ved siden av utgifter til fritidsaktiviteter, dyre klær og telefon, er det flere andre økonomifeller foreldre til større barn kan falle i. Da gjelder det å ta raskt grep.

Her får du forbrukerøkonomenes beste tips:

  • Lag budsjett og få oversikt over egen økonomi. Sjekk i nettbanken og hent ut siste seks til tolv måneders forbruk. Etter dere har kuttet unødvendig forbruk kan dere sette opp nytt husholdningsbudsjett. Hold budsjettet oppdatert og ikke overskrid budsjettmålene. Ta gjerne utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett.
  • Skill mellom behov og ønsker. Det er forskjell på å kjøpe noe man har behov for og noe man ønsker seg.
  • Ta en jevnlig gjennomgang av klesskap og innbo. Se hva som ikke brukes og selg unna dette. Her er det enkelt å benytte seg av Finn.no eller ulike kjøp- og salgsgrupper på Facebook. La barna arve eller kjøp brukte klær og utstyr. Det er minst like bra som nytt.
  • Gi barna faste lommepenger for å ha kontroll. Unngå å gi barna mer penger om de bruker opp månedslønnen sin, da får de kjenne på følelsen av å gå tom for penger.
  • Utnytt bursdager og jul. Gi barna ting du vet de trenger fremfor å gi ting i tillegg til jule- og bursdagsgaver. Ved å kjøpe kjønnsnøytralt kan du sikre at kostbare gjenstander går i arv om det er både gutter og jenter i din familie.
  • Gå over abonnement dere har for å se om man trenger alle. Undersøk om dere kan få bedre vilkår på strøm, lån, mobilabonnement og lignende.
  • Handle mat én gang i uka. Da kan man planlegge middagene ut fra hva som er på tilbud, og unngår i tillegg unødvendig småhandling.

Lær barna om hva ting koster

Reitan har inntrykk av at mange foreldre ikke involverer barna i familieøkonomien. Det prates for lite om økonomi på hjemmebane. Barna går da glipp av verdifull læring, mener hun.

Havdal tenker det samme.

– Det er viktig å jobbe med barnas økonomiske holdninger. La dem få innsikt i familieøkonomien og verdien av ting, slik at de forstår at man ikke har mulighet til å kjøpe den dyreste vinterjakka, foreslår hun.

Ved å gi barna gode økonomiske holdninger tidlig, bidrar det til at de forstår at de ikke kan få alt de ønsker seg, og at ting faktisk koster penger, mener Havdal.

Reitan råder foreldre å unngå å gi etter for press men heller forklare barnet bakgrunnen for de valg du tar.

– Fortell barnet hvor mange timers arbeid som kreves for at dere skal få kjøpt en jakke eller en veske som barnet har lyst på, og hva innkjøp av en slik gjenstand går på bekostning av i familiebudsjettet, tipser hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer