Barnefelle i utlandet

SMS-prisene i utlandet skal gå ned fra 4 til 1 kroner, men ikke gled deg for tidlig. Det skjer tidligst til jul.

De unge utbyttes:  Netcom tar 75 kroner pr. megabyte av kontantkortkunder ved bruk av deres eget nett i Danmark.
De unge utbyttes: Netcom tar 75 kroner pr. megabyte av kontantkortkunder ved bruk av deres eget nett i Danmark. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste barn og ungdommer har telefoner med kontantkort. Ved å bruke disse i utlandet, blir de gjenstand for teleselskapenes nesten perverse grådighet. En kontantkortkunde i Netcom må for eksempel betale 3,99 kroner for å sende en SMS i Danmark. Hjemme i Norge koster det 69 øre (Netcom YoungTalk). Prisen er altså nesten seks ganger så høy, enda Telia eier nettet i Danmark også (Netcom er Telias varmerke i Norge).

KALKULATOR: Se prisene for mobilsurfing i utlandet

Fra og med i sommer skal en SMS koste maksimalt 11 cent, eller 96 øre innenfor EU. Men det er først fra årsskiftet at disse prisene vil gjelde norske kunder, og utsugerne altså må se prisene falle med 75%.

Men SMS er ikke alt.

Ublu datapriser

Det koster 125 kroner for den samme kontantkortkunden å laste ned 1 megabyte data i Storbritannia. Nå lager de fleste store nettsteder egne mobilutgaver, men er du så uheldig å laste ned den vanlige internettutgaven til VG, er forsiden her gjerne på 2 megabyte. Det betyr at det koster 250 kroner å lese den ene siden. Joda, VG er en god avis, men..

Også vanlige kunder plyndres. Tele2 tar 105,89 kroner pr. megabyte fra alle sine norske mobilkunder ved surfing i Danmark.

Plyndres av Syden-selskaper

Begrunnelsen som gis er at man må betale så mye til den utenlandske mobiloperatøren. Vanligvis har operatørene i Norge dårlige forhandlingskort overfor for eksempel et gresk teleselskap. Det man kan tilby, er lavere priser for det greske selskapets kunder når de er i Norge. Men det er mange, mange flere norske turister i Hellas enn omvendt, så det greske selskapet vil lide et nettotap på en prisnedsettelse.

Så kunne man tro at selskapet ville få flere norske kunder om man satte ned prisen. I noen land kan man ved å velge et annet lokalt selskap å roame med, spare 75%. Men dessverre er alt for mange norske kunder uvitende om at datanedlasting er priset som champagnen på strippeklubber, så de bryr seg ikke. Før de kommer hjem og får regningen.

Utsuging også i eget nett

Men forklaringen om de grådige Syden-selskapene holder ikke helt. Er du kontantkortkunde hos Netcom, må du betale 75 kroner pr. megabyte for å laste ned data om du er i Danmark. Det er rundt ti ganger så mye som prisen i Norge, enda nettet du surfer på i Danmark - Telia - eies av det samme selskapet (Telia eier Netcom).

Det kan ikke være internprisene som er årsaken til dette, da Chess (som også eies av Telia) tilbyr den samme surfingen til sine kontantkunder for 19 kroner pr. megabyte.

Bare interne datapriser berøres

EUs direktiv om mobilpriser regulerer i denne omgang sluttprisen på å snakke og sende SMS. Men dataprisene berøres bare indirekte, ved at man setter en maksimalpris mellom selskapene på 1 euro pr. megabyte. Dette tillater selskapene å videreselge dette til deg og meg for 20 kroner pr. megabyte med tilfredsstillende lønnsomhet.

Men som eksemplet med Netcom viser, er ikke regulering av denne interne priseingen tilstrekkelig. Telia eier egne nett både i Danmark og Norge, men flår kundene likevel.

Europa 1. juli, Norge til jul

Flere norske medier har meldt at de nye prisene vi gjelde i Norge også fra 1. juli, men det er galt.

- Vanligvis tar det noen måneder fra ministerrådet vedtar et direktiv til det begynner å gjelde, slik at EFTA og EU har tid til å innarbeidet det i EØS-avtalen, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet. - Men vedtaket om maksimalpriser for mobilbruk over landegrensene kommer 22. juni, bare åtte dager før det begynner å gjelde.

Norske kunder vil derfor ikke nyte godt av de lavere prisene før de er innbakt i EØS-avtalen. Det tar 3-6 måneder.

- Vi har forsøkt å pushe på EFTA og å fremskynde prosessen, men den kan ikke igangsettes før det endelige dokumentet foreligger. Det er synd dette ikke kunne bli gjeldende også for norske kunder i sommerferien, avslutter Olsen til DinSide.

IGJEN: Kjør kalkulatoren for mobilsurfing i utlandet

Du tror det har blitt billigere

I Spania og Portugal har alle operatørene satt ned prisene for mobilsurf, noen med opptil 75%.

Men generelt har prisene slettes ikke gått ned de siste to årene. For noen land har de faktisk gått opp. Cosmo Bulgaria Mobile, som tidligere tok ublue 62 kroner per megabyte av Netcoms privatkunder, tar nå 92,54 kroner per megabyte. I Egypt har Vodafone satt opp prisen fra 142 kroner per megabyte til 150,50 kroner per megabyte.

Polkomtel er nok en annen ekkel turistfelle, denne gangen i nokså nærliggende Polen. De har satt opp prisen fra 136,60 kroner per megabyte til 151,31 kroner.

I Thailand er det som å drikke champagne på en strippeklubb (har vi hørt...) å surfe på mobilen. Og alle har satt opp prisene ytterligere siden sist. Disse prisene vil heller ikke bli satt ned i fremtiden, da Thailandske selskaper jo ikke er bundet av EU-vedtak.

Også i Tyrkia, som hverken er EU- eller EØS-medlem, er prisen over 100 kroner pr. megabyte.

Moralen er altså enkel: Tenk deg godt om før du bruker mobilen i utlandet - du vil takke oss senere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer