Barnekreft kan skyldes forurensning

Mange tilfeller av kreft blant barn kan ha en sammenheng med at gravide puster inn stoffer som virker kreftfremkallende på babyen i magen.

Publisert
Sist oppdatert

Det hevder den ledende ekspetren professor George Knox ved University of Birmingham i England.

Han mener mange tilfeller av kreft blant barn under 16 år skyldes morens eksponering for forurensning mens hun var gravid. De farligste stoffene blir produsert av industri og transport, skriver den engelske avisen The Times.

Professor Knox analyserte kart over utslipp av forskjellige kjemiske stoffer i England og sammenlignet de med tilfeller av laukemi (blodkreft) og andre typer kreft blant barn under 16 år mellom 1966 og 1980.

Han fant ut at barn født mindre enn en kilometer fra et sted der konsentrasjonen av noen typer kjemikalier var spesielt sterk hadde høyere risiko for å dø av kreft før de fylte 16 år enn andre barn.

Den høyeste risikoen hadde barn født i områder med stor konsentrasjon av karbonmonoksid, som skyldes forbrenning av bensin, og et stoff som heter 1,3-butadiene, som slippes ut i forbindelse med produksjonen av syntetisk gummi.

I Norge blir omtrent 130 barn diagnostisert med kreft årlig, og årsakene er som oftest ukjente.

Det er få sikre bevis for hva som er årsakene til kreft blant barn. Genetiske faktorer spiller en rolle for utviklingen av noen typer kreft, og noen forskere tror det er en sammenheng mellom eksponering for radioaktivitet og kreft, men resultatene spriker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer