Barnesikring uten effekt

Alt fra pillebokser til vaskemidler er som regel utstyrt med såkalt barnesikring. Men ungene er smartere enn du tror. Resultatet kan være livsfarlige forgiftninger.

Publisert
Sist oppdatert

- Våre barn lever et stadig tryggere liv. Men fortsatt skjer det jo at små barn får i seg legemidler eller andre giftige stoffer fordi vi ikke er flinke nok til å holde slike ting utenfor barnas rekkevidde, forteller direktør ved Legevakten i Oslo, Jan Henrik Pederstad til Mozon.

Sikkerhet for barnaI England er forgiftninger fra vanlige husholdningsartikler blitt et så stort problem at legene nå lanserer en egen kampanje for bedre sikkerhet. "Child safety week" startet denne uken med oppfordringer til foreldre om å tenke enda en gang over hvordan de kan holde giftstoffer og medisiner unna barna.

Hvert år ender 25.000 barn opp på legevakten med forgiftninger, mange av dem så alvorlige at barnet må behandles på sykehus. Vanlige smertestillende medikamenter er den største synderen og ansvarlig for en fjerdedel av alle forgiftningene.

Stoler på barnesikringenEn av årsakene til at barna får hånden på de giftige stoffene er at foreldre stoler på produsentens barnesikring. Pillebokser og flasker med medisiner eller etsende stoffer er som regel utstyrt med en kork som må åpnes på en spesiell måte. Men undersøkelser viser at en av fem småunger er smarte nok til å åpne korken på første forsøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer