Barnesnorking kan være farlig

Snorker barnet ditt? Det kan være forklaringen på alt fra konsentrasjonsvansker til hyperaktivitet og hemmet vekst.

Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom to og tre prosent av norske barn er nemlig rammet av søvnapné. Det innebærer at de med jevne mellom slutter å puste når de sover, noe som kan få en rekke fysiske og psykiske følger.

- Det er altfor lite oppmerksomhet rundt en sykdom som er så vanlig. Bare tenk på hvor mye vi hører om for eksempel astma, som rammer rundt fem prosent av norske barn, sier Harriet Akre, øre-nese-halslege ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo.

Mens voksne med søvnapné blir trøtte på dagtid, blir barna hyperaktive. De kan få store problemer med læring og utvikling, og mange av dem vokser ikke som de skal.

Den dårlige søvnen forsterker også andre fysiske og psykiske problemer hos barnet. Og i alvorlige tilfeller kan søvnapné føre til at barnet får forstørret hjerte og diabetes, ifølge Akre.

Les mer om søvnapné blant voksne på Lommelegen:

Enkel operasjonSykdommen forekommer helt ned til spedbarnsalderen, men er vanligst hos barn mellom to og fem år. At barnet snorker når det er forkjølet eller sykt, er helt normalt, understreker imidlertid Akre. Men dette kan være tegn på søvnapné:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer