Barnesøvn gir glade mødre

Når foreldrene styrer spedbarnets søvnmønster, sover også mødrene bedre. Dessuten blir mødrene mindre deprimerte.

Publisert
Sist oppdatert

Av Hanna Hånes

I Australia har man gjort et forsøk med å gi mødre råd om hvordan de kan lære spedbarna bedre sovevaner. Resultatet var bedre psykisk helse for mødrene, særlig for dem som allerede hadde tendens til depresjon etter fødselen.

Rådgivningen besto i enkle råd: Når spedbarnet gråt, skulle foreldrene gå inn og trøste, men med stadig lengre mellomrom slik at barnet fikk anledning til å falle i søvn på egen hånd. Noen foreldre valgte i stedet å sitte ved siden av spedbarnssenga inntil barnet falt i søvn. I løpet av tre uker satt de ved senga i stadig kortere tid inntil barnet begynte å sove av seg selv. For barn som våknet ofte for å få morsmelk om natta, reduserte mødrene melkemengden gradvis i løpet i løpet av sju til ti netter. For barn som våknet fordi de savnet narresmokken, fjernet foreldrene narresmokken helt, eller den ble festet til barnets klær.

Spedbarn som har vanskelig for å sove og som våkner ofte om natta, er en påkjenning for begge foreldrene. Søvnmangelen kan øke kvinners problemer med fødselsdepresjon. Den enkle rådgivningen i dette forsøket førte til mindre søvnproblemer i den gruppen som fikk råd, sammenlignet med en kontrollgruppe. Kvinner med tendens til fødselsdepresjon, fikk dessuten mindre depresjonssymptomer. Forskjellene var først og fremst til stede i de første fire månedene etter fødselen. De australske forskerne poengterer også at for samfunnet er dette enkel og rimelig behandling for fødselsdepresjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer