Barnesøvn gir glade mødre

Når foreldrene styrer spedbarnets søvnmønster, sover også mødrene bedre. Dessuten blir mødrene mindre deprimerte.

Publisert
Sist oppdatert

Av Hanna Hånes

I Australia har man gjort et forsøk med å gi mødre råd om hvordan de kan lære spedbarna bedre sovevaner. Resultatet var bedre psykisk helse for mødrene, særlig for dem som allerede hadde tendens til depresjon etter fødselen.

Rådgivningen besto i enkle råd: Når spedbarnet gråt, skulle foreldrene gå inn og trøste, men med stadig lengre mellomrom slik at barnet fikk anledning til å falle i søvn på egen hånd. Noen foreldre valgte i stedet å sitte ved siden av spedbarnssenga inntil barnet falt i søvn. I løpet av tre uker satt de ved senga i stadig kortere tid inntil barnet begynte å sove av seg selv. For barn som våknet ofte for å få morsmelk om natta, reduserte mødrene melkemengden gradvis i løpet i løpet av sju til ti netter. For barn som våknet fordi de savnet narresmokken, fjernet foreldrene narresmokken helt, eller den ble festet til barnets klær.

Spedbarn som har vanskelig for å sove og som våkner ofte om natta, er en påkjenning for begge foreldrene. Søvnmangelen kan øke kvinners problemer med fødselsdepresjon. Den enkle rådgivningen i dette forsøket førte til mindre søvnproblemer i den gruppen som fikk råd, sammenlignet med en kontrollgruppe. Kvinner med tendens til fødselsdepresjon, fikk dessuten mindre depresjonssymptomer. Forskjellene var først og fremst til stede i de første fire månedene etter fødselen. De australske forskerne poengterer også at for samfunnet er dette enkel og rimelig behandling for fødselsdepresjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.