Barnet blir hva du spiser

Overvekten starter på fosterstadiet.

Matvalgene dine kan være avgjørende for barnets framtidige vekt og kosthold.  Foto: Colourbox
Matvalgene dine kan være avgjørende for barnets framtidige vekt og kosthold. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du gravid bør du tenke ekstra godt over hva du putter i deg. Barnet ditt risikerer nemlig å bli født med en hang til søtsaker og fet mat, dersom det har dominert menyen i løpet av svangerskapet.

Les også: Spiste moren din dette?

Det viser en fersk undersøkelse utført ved Rockefeller University i New York, USA, melder den kanadiske avisen Globe and Mail.

Arver matbehovet

En tidligere studie har vist at kvinner som legger på seg mer enn 18 kilo i løpet av graviditeten risikerer å føde et barn på over fire kilo, noe som igjen kan føre til at barnet blir overvektig.

Den nye studien som ble utprøvd på hunnrotter viser imidlertid at konturene av overvekt dannes allerede på fosterstadiet, da fosteret utvikler appetitstimulerende nerveceller. Så dersom moren spiser usunt mens hun går gravid, risikerer altså det ufødte barnet å arve samme trang til usunn mat, og risikoen øker for at det vil ende opp med å bli overvektig.

Les også: Mors mat avgjør kjønn

Morens valg av mat påvirker barnets hjerne, slik at barnet instinktivt vil føle de samme behovene som moren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer