Barnetilsyn

I tillegg til forbruksutgifter og bokostnader inngår tilsynsutgifter i underholdskostnaden. Dette kan være utgifter til offentlig eller privat barnehage, dagmamma eller skolefritidsordning.

Publisert
Sist oppdatert


Det er litt forvirrende at man i modellen tilsynelatende legger til den offentlige støtten bidragsmottakeren mottar til barnetilsyn. Barnetrygden blir jo trukket fra.

Men den offentlige støtten legges ikke til. Det er underskuddet for bidragsmottakeren som legges til som en del av underholdskostnaden.

Offentlig støtte til barnetilsyn beregnes med utgangspunkt i sjabloner, altså passende kostnader som anses omtrent dekkende for alle, uten hensyn til hva som faktisk betales. Avhengig av bidragsmottakers øvrige inntekter, dekker det offentlige 66% eller 33% av disse beregnede kostnadene til barnetilsyn. Det er to forskjellige sjabloner, en for heltids tilsyn (som heldags barnehage - 33 timer eller mer) og en for halvtid (som skolefritidsordningen - under 33 timer).

Siden det offentlige ikke dekker alt, legges det som mangler til underholdskostnaden. Siden alt er basert på sjabloner, blir også det overskytende beløpet en sjablon. Vi behøver bare å kjenne til om bidragsmottaker har heltids eller halvtids tilsyn og om vedkommende har 66% eller 33% stønad.

De beregnede, overskytende beløpene for 2003 ligger her.

Når bidragsmottakeren ikke får støtte

Ikke alle får tilsynsstøtte fra det offentlige. F.eks kan det hende at de har for høy inntekt.

Når bidragsmottakeren ikke mottar offentlig støtte til barnepass, faller sjablonene bort og de faktiske kostnadene legges til de øvrige elementene i underholdskostnaden.

Utgiftene begrenses til et maksimalbeløp, og reduseres deretter med skattefordelen av foreldrefradrag.

Maksgrensene:

  • For ett barn per måned = 4.047.-
    (Om du dokumenterer at du har utgifter på 5.000 kroner, vil du altså bare få 4.047.-)

  • To barn = 5280.-

  • Tre/flere barn = 5983.-
Dette er i det minste enkelt å skjønne: Underholdskostnaden består av forbruksutgifter, boutgifter og betaling for barnehage eller skolefritidsordning.

Bidragsbetalerens utgifter til barnetilsyn teller ikke

Mange har nok ordninger der de har barna omtrent like mye, og begge parter kan ha utgifter til barnetilsyn. Dette tar ikke modellen hensyn til. Det er bare utgiftene den som mottar bidrag har til barnetilsyn som teller med.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer