- Be folk om å flytte seg

Lange køer og store folkemengder før jul, betyr høytid for lommetyver og kortsvindlere.

Julekaos betyr penger i kassen for lommetyver og kortsvindlere. Foto: colourbox.com
Julekaos betyr penger i kassen for lommetyver og kortsvindlere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lommetyver og kortsvindlere går en travel tid i møte. Tiden før jul betyr lange køer i butikkene og haugevis med mennesker på desperat julegaveshopping. Mulighetene til å lure uvitende og julestressede nordmenn er servert på et fullstappet fruktfat.

Med mange mennesker i butikkene gjelder det å ta noen ekstra forholdsregler, for ikke å gjøre jobben enkel for de som prøver å stjele pengene dine.

- Ha lommeboken på et sted som ikke er lett tilgjengelig. Dessuten bør du skjerme pin-koden din. Dersom du ser at det henger folk rundt der hvor du skal handle, eller du ser noe mistenkelig, bør du si fra til betjeningen, oppfordrer daglig leder ved Bankenes Standardiseringkontor, Knut Kvalheim.

Og dersom folk presser seg ekstra mye på, bør du gi klar beskjed, oppfordrer Kvalheim:

- Om folk står nær deg i en kø, må der være lov til å be folk om å flytte seg, sier han.

LES OGSÅ: Se opp for kontantsperre i minibanken

Slår til ved disse stedene

Den totale kortsvindelen har gått betydelig ned i år, ifølge tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Det kan blant annet skyldes banknæringens effektive antisvindeltiltak. Likevel er det en negativ, oppadgående trend å spore: Kortsvindel som følge av lommetyverier.

Kvalheim opplyser til DinSide at særlig ved trafikkknutepunkter i hovedstaden og større byer, er denne typen kriminalitet et problem. Ofte er det flere personer som samarbeider om å få tilgang til pinkode og bankkort.

- Noen venter på stedet og prøver å se pinkoden, mens andre prøver å plukke opp kortet. De samarbeider ved å ringe eller signalisere til hverandre, forteller Kvalheim.

Deretter tar de ut pengene så fort som overhodet mulig, gjerne før personen oppdager at kortet er borte.

Metoden høres kanskje gammeldags ut, men siden det stadig er vanskeligere å installere skimmingutstyr på norske minibanker, må tyvene ty til tradisjonelle metoder.

- Det er stadig vanskeligere å misbruke bankkort på andre måter, slik at svindlerne søker den enkleste metoden, forklarer Kvalheim.

Viktig tips

Dersom du ikke har vært uaktsom med pinkoden din, skal bankene dekke et eventuelt tap ved kortsvindel.

Bankene har rutiner som ofte kan oppdage om noen har misbrukt kortet ditt, men du har likevel ansvar for å følge med på om noe er galt.

- Du bør følge med på kontoen din, og ser du noen transaksjoner du ikke kjenner igjen, bør du kontakte banken din umiddelbart, oppfordrer Kvalheim.

Har du blitt kortsvindlet? Tips DinSides økonomiredaksjon på okonomi@dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer