Renteøkning på lån

- Be om lavere rente og kom bankene i forkjøpet

Slik kan renteøkningen påvirke lånene dine, og dette er ekspertenes råd til hvordan du forbereder deg.

PRISEN Å BETALE: Renter er det du må betale for å låne penger. For eksempel betaler du renter til banken for å ha penger til disposisjon, men det hender også at du får renter fra banken hvis de låner dine penger. Men, hva skjer med privatøkonomien din hvis renta øker, for eksempel med 0,5 prosentpoeng? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
PRISEN Å BETALE: Renter er det du må betale for å låne penger. For eksempel betaler du renter til banken for å ha penger til disposisjon, men det hender også at du får renter fra banken hvis de låner dine penger. Men, hva skjer med privatøkonomien din hvis renta øker, for eksempel med 0,5 prosentpoeng? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang forblir styringsrenten uendret på 0,5 prosent, men Norges Bank varsler i Pengepolitisk rapport at renten «mest sannsynlig blir satt opp i september i år». Styringsrenten er minimumskravet til bankenes utlånsrente.

I vår bemerket Elisabeth Realfsen i Finansportalen at det ikke skal store renteendringer til for at en vanlig husholdning merker det. Hun sier at signalene fra Norges Bank tyder på at renteøkningen i første omgang blir forsiktig.

Renteutgiftene kan øke med 10.000 kroner i året

Realfsen gjetter på en kvart økning, en «kvarting», til 0,75 prosent, som vil bety følgende:

  • En renteøkning på 0,25 prosentpoeng for et lån på fire millioner kroner, betyr en årlig oppgang 10.000 kroner før skatt i renteutgifter, 7.700 kroner etter skatt.
  • Øker renten med 0,5 prosentpoeng, altså til en styringsrente på én prosent, vil det bety 20.000 kroner før skatt i økte renteutgifter for et lån på fire millioner, 15.400 kroner etter skatt.

Hun forklarer videre at normalt vil bankene si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosent, må utlånsrentene deres til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer