Bedagelig? Ingen sjekker at studenter "studerer"

Er du mer enn tre semestre forsinket i utdanningen, mister du retten til lån og stipend hos Statens Lånekasse for utdanning. Lærestedet overlater deg i stor grad til deg selv.

Publisert

Statens lånekasse for utdanning kontrollerer studieprogresjonen til universitetsstudenter hvert eneste semester. Er studenten mer enn to semestre forsinket (målt i vektall), stopper Lånekassen ytterligere utbetaling av lån og stipend.

Studenter ved andre utdanningsinstitusjoner blir også kontrollert. Men bare gjennom stikkontroller. Systemet er i stor grad basert på tillit. Hver eneste lånesøknad inneholder felt der studenten selv skal oppgi sin studieprogresjon.

- Inneværende semester har Lånekassen foretatt stikkprøver av 1.800 studenter utenom universitetene, opplyser informasjonssjef Wenche Merli i Lånekassen.

Gjennomsiktlig på høgskolene

Høgskolen i Oslo har ingen faste rutiner for overvåking av studentenes progresjon. Men ifølge kontorsjef Else Moe ved avdeling for lærerutdanning, er miljøet på høgskolen mye mer gjennomsiktlig enn på for eksempel UIO.

- Dette er én av de store forskjellene på høgskoler og universitet. Hos oss er det nesten umulig å sakke akterut uten at vi vet om det. De fleste av våre utdanninger har obligatorisk fremmøte. Fravær krever at studenten har fått innvilget permisjon, sier Moe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer