Bedragernes beste triks

Mange nordmenn lar seg bedra for millionbeløp av raffinerte svindlere. Er du blant dem?

Publisert
Sist oppdatert

E-post, Internett, gode scannere og en djevelsk dristighet er de nye bedragernes viktigste arbeidsredskaper.

- Hver måned får vi melding om at to til tre nordmenn går på Nigeria-svindelen, opplyser første statsadvokat ved Økokrim, Arnt Angell. – Men det er bare de vi får høre om, vi regner med at det er mange flere.

De siste to årene har svindlere lurt et ukjent antall mennesker til å betale dem større beløp til dekning av utgifter i forbindelse med påstått store pengetransaksjoner. Ofrene blir ofte kontaktet via e-post. I kjølvannet av disse affærene har også menneskeliv gått tapt.

Naive?

Men vi lar oss ikke bare lure av e-poster fra Nigeria: Nordmenn har latt seg bedra av amerikanske og spanske lurendreiere som selger aksjer i firmaer som er i ferd med å børsnotere seg, av nederlendere som gjerne vil utbetale noen millioner dollar i lotteripremier mot et overføringsgebyrer. Og ifølge Økokrim går vi rett på, gang på gang.

- Er vi litt naive og dumme, første-statsadvokat Angell?

- Alle typer mennesker kan la seg lure. Det handler ikke så mye om å være dumme, også høyt utdannede mennesker har latt seg bedra. Vi kjenner til at to personer har latt seg bedra for en million kroner hver ved den såkalte arvehistorien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer