Bedragernes beste triks

Mange nordmenn lar seg bedra for millionbeløp av raffinerte svindlere. Er du blant dem?

Publisert
Sist oppdatert
Tyvenes triks er elegante, og inntjeningen er stor.
Tyvenes triks er elegante, og inntjeningen er stor. Vis mer

Bedragernes beste triks

 1. Siste nytt på svindelfronten


E-post, Internett, gode scannere og en djevelsk dristighet er de nye bedragernes viktigste arbeidsredskaper.

- Hver måned får vi melding om at to til tre nordmenn går på Nigeria-svindelen, opplyser første statsadvokat ved Økokrim, Arnt Angell. – Men det er bare de vi får høre om, vi regner med at det er mange flere.

De siste to årene har svindlere lurt et ukjent antall mennesker til å betale dem større beløp til dekning av utgifter i forbindelse med påstått store pengetransaksjoner. Ofrene blir ofte kontaktet via e-post. I kjølvannet av disse affærene har også menneskeliv gått tapt.

Naive?

Men vi lar oss ikke bare lure av e-poster fra Nigeria: Nordmenn har latt seg bedra av amerikanske og spanske lurendreiere som selger aksjer i firmaer som er i ferd med å børsnotere seg, av nederlendere som gjerne vil utbetale noen millioner dollar i lotteripremier mot et overføringsgebyrer. Og ifølge Økokrim går vi rett på, gang på gang.

- Er vi litt naive og dumme, første-statsadvokat Angell?

- Alle typer mennesker kan la seg lure. Det handler ikke så mye om å være dumme, også høyt utdannede mennesker har latt seg bedra. Vi kjenner til at to personer har latt seg bedra for en million kroner hver ved den såkalte arvehistorien.

I dette svindelforetaket blir ofrene fortalt at de har arvet et stort beløp av en ukjent slektning. Mottakeren blir bedt om å betale utgiftene med å overføre denne påståtte arven.

- Vi skjønner egentlig ikke hva som får folk til å la seg lure med på prosjekter som åpenbart er svindelforetak.

Siden i våres har Økokrim fått melding om at svindlere har fått folk til å betale ut et forskudd på en flott lotteripremie: Hotellopphold i Florida og California. En kvinne bosatt i Oslo gikk fem på:

- Det hele gikk så fort at jeg ikke fikk sjanse til å tenke over om dette kunne være svindel, sier kvinnen.

Hun ønsker ikke å oppgi navnet sitt.

– Jeg satt og søkte etter hotell på Internett, og så dukket det opp en popup-reklame som annonserte at jeg hadde vunnet et hotellopphold. Det stod at jeg kunne få ta med meg flere personer til et to ukers opphold på hotellet i Miami, men at jeg måtte ringe å bekrefte premien. Da jeg gjorde det, fikk jeg høre at jeg måtte betale 2.000 kroner i reservasjonsgebyr, og jeg oppgav kontonummeret mitt. Det rare er jo at jeg før dette inntraff, allerede hadde bestilt tur til Miami.

Kvinnen har siden sagt opp kontoen sin og flyttet pengene over på en ny konto.

Vær skeptisk

- Vær generelt på vakt dersom du får et tilbud om en investering som er tilnærmet risikofri, eller om det er en avkastning som er høyere enn det vanlige markedet kan gi, oppfordrer økokrim. Den helt grunnleggende advarselen er derfor: Virker det for godt til å være sant, er det ikke sant, oppfordrer Økokrim via nettstedet sitt.

Og ha i mente at du selv kan bli straffeforfulgt dersom du lar deg rive med ut på hasardiøse investeringsrunder etter en e-postinvitasjon. Straffelovens 317.1 er klinkende klar:

”Den som mottar eller skaffer seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling, eller som yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen, straffes for heleri med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som å yte bistand regnes blant annet det å innkreve, oppbevare, skjule, transportere, sende, overføre, konvertere, avhende, pantsette eller la investere utbyttet. Likestilt med utbyttet er gjenstand, fordring eller tjeneste som trer istedenfor utbyttet.”

 • Siste nytt på bedragerifronten
  - Her er svindlernes beste triks.
 • Mer svindel

  Ut med Nigeria - inn med USA
  - Svindel lønner seg
  bli lurt, gå i fengsel
  Lyst på 8.5 millioner dollar?

  Eksterne lenker:
  Det amerikanske kredittilsynet
  Britisk politi
  Det amerikanske finansepartementet
  Secret Service, USA

  Kilde: Økokrim

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer