Bedre å løpe barbeint

Løping uten sko gir mykere landing.

- Det er verdt å undersøke dette videre. Forskerne har tross alt sett nærmere på hvordan man kan løpe på en mer naturlig måte, kommenterer en som ikke var med på studien. Foto: colourbox.com
- Det er verdt å undersøke dette videre. Forskerne har tross alt sett nærmere på hvordan man kan løpe på en mer naturlig måte, kommenterer en som ikke var med på studien. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du sør-afrikanske Zola Budd, som løp seg til den ene seieren etter den andre på 80-tallet, helt barbeint?

Det er ikke mange som har kopiert stilen hennes siden, men hvem vet hvordan det blir i tiden framover? For nå har forskere funnet ut at å løpe uten joggesko kan være bedre for beina enn å løpe med joggesko, melder WebMD.

Her er de beste joggeskoene

Løpesko er nytt i tiden

Årsaken til dette er at løpere som ikke bruker joggesko vanligvis lander på fotbuen sin – eller fremre del av foten, eller de lander på helt flate føtter, mens løpere som bruker joggesko har en tendens til å lande på hælen først.

- Polstrede joggesko kan virke behagelige å ha på seg, men de kan faktisk forårsake mer skade, sier professor Daniel Lieberman ved Harvard University og hans kolleger.

De kommenterer videre: - Mennesket har løpt i millioner av år, men moderne løpesko kom først på banen i 1970-årene. Våre forfedre løp med andre ord alltid barbeint eller i lett fottøy som sandaler eller mokasiner.

Syv tips før du løper

Forskerne studerte løpere fra USA og Kenya mens de løp på løpebaner. Alle testpersonene løp minst 20 kilometer i uken. På grunn av sine forskjellige bakgrunner hadde de også forskjellige erfaringer med sportsutstyr. De som hadde vokste opp i USA hadde alltid brukt joggesko, eller brukte joggesko i en stund og deretter byttet til barbeint løping. Testpersonene fra Kenya vokste opp med å ha bare føtter, men noen hadde begynt å bruke joggesko når det ble voksne.Les også: Løp med riktige sokker

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.