- Bedre å være overvektig og trent

Da reduseres risikoen for å dø av hjertesykdom mer enn hvis du er tynn og utrent.

– Jo bedre form dess mindre risiko, sier eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.com
– Jo bedre form dess mindre risiko, sier eksperten. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kjent at man gjennom fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer. Men kan risikikoen for hjertesykdom hos overvektige oppveies ved å være fysisk aktiv?

Hel- eller halvhjertet? Test her hva du kan om hjertet

Det har eksperter ved NTNU, med Arnt Erik Tjønna i spissen, nå fått svar på. Data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) tyder på at fysiske aktive personer med kjente risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer ikke har høyere dødelighet av hjertesykdom enn utrente som ikke har slike risikofaktorer. En av disse risikofaktorene dreier seg selvfølgelig om overvekt.

- Dette bekrefter hva annen forskning har vist; at det er bedre å være overvektig og trent enn slank og utrent, sier førsteforfatteren og forsker Arnt Erik Tjønna til Dagens Medisin.

Sats på smugmosjon

Trening bør få førsteplass

Den store studien innebærer data fra mer enn 53.000 personer. Den viser at dødeligheten av hjerte- og karsykdom var nær 40 prosent høyere hos dem med kjente risikofaktorer som høy blodtrykk, BMI over 25 og med tendenser til økt blodsukkernivå, enn for personer uten disse risikofaktorene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.