Bedre behandling mot kreft

Norske kreftforskere foreslår ny type strålebehandling etablert her til lands. Den gir færre bivirkninger og flere kan bli helbredet.

Publisert
Sist oppdatert

Strålebehandlingen heter protonterapi og kan behandle kreftsvulster med større presisjon og med mindre skade på omliggende friskt vev.

- Ved tradisjonell strålebehandling avgir strålen mest energi før strålene treffer svulsten, noe som kan gi skader på vevet før den treffer svulsten. Ved protonterapi er det mulig å avgrense stråledosen til et svært begrenset område, slik at svulsten fjernes uten at vevet rundt blir skadet, sier Magne Guttormsen, professor i kjernefysikk og vitenskapelig leder for Syklotronlaboratoriet ved Universitetet i Oslo til Mozon.

Han understreker videre at lavere doser til omliggende normalt vev også kan redusere forekomsten av nye kreftsvulster som oppstår på grunn av ny strålebehandling.

- Det er i første rekke et problem hos barn og unge voksne som skal leve i mange år etter ferdig behandling, sier Dag Rune Olsen, professor og forskningssjef ved Institutt for Kreftforskning ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF.

Tidligere forskning viser imidlertid atmenn og kvinner reagerer svært ulik på beskjed om kreft.Og stadig flere nordmenn får kreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer