Bedre fødsel med akupunktur

Bruk av akupunktur hos fødende kan redusere smerter og gjøre fødselen lettere. Det viser et norsk studie som er gjort ved Sykehuset Østfold.

Publisert
Sist oppdatert

Akupunktur opplever en stadig sterkere interesse hos fødende kvinner som et godt alternativ til epidural og andre smertestillende medikamenter. Behandlingen er nå et etablert tilbud ved mange av landets fødeavdelinger.

- Ved hjelp av akupunktur kan vi gi kvinner en bedre fødsel. Det er heller ikke funnet noen bivirkninger ved denne behandlingen, sier jordmor Else Skilnand som har deltatt i undersøkelsen ved Sykehuset Østfold. Hun presenterte resultatene i undersøkelsen foran en fullpakket sal på årets internasjonale akupunkturkonferanse i Oslo.

Mindre smerte og raskere fødsel
Undersøkelsen bygger på et studie av 210 kvinner som frivillig ville forsøke akupunktur ved fødselen. Omtrent halvparten av kvinnene fikk virkelig behandling under fødselen mens den andre halvparten fikk ”falsk” behandling. Pasientene kunne om de ønsket gå over til vanlige medikamenter for å lindre smertene når som helst i fødselen.

Et viktig funn i undersøkelsen er at kvinnene som fikk reel behandling med akupunktur opplevde betydelig lavere smerte under fødselen enn kvinnene i kontrollgruppen. Behandlingen så også ut til å føre til at fødselen gikk raskere og at færre hadde behov for å gå over til tradisjonelle smertedempende midler.

Ingen bivirkninger
En viktig fordel med akupunkturen er at det ennå ikke er påvist bivirkninger ved behandling i forbindelse med fødsel. Det samme kan dessverre ikke sies om andre behandlingsformer.

Epidural er et vanlig medikament for å lette fødselen for mange kvinner. Bivirkningene av dette medikamentet er at fødselen forlenges, risikoen for feilplassering av fosteret øker og at man ofte må supplere med midler som stimulerer riene. Dette bidrar igjen til å stresse barnet under fødselen.

Petidin er et annet medikament i bruk som reduserer smerter men også nedsetter bevisstheten hos den fødende. Dette kan blant annet føre til respirasjonsproblemer hos barnet og en tregere start på produksjon av morsmelk hos moren.

Økende interesse
- Jeg opplever at stadig flere kvinner i Norge har fått øynene opp for akupunktur i forbindelse med fødsel. Siden jeg startet med akupunktur for fødende i 1996 har det skjedd en voldsom utvikling i oppmerksomheten rundt denne behandlingen, forteller Skilnand.

Hun har gjennomført sin utdanning som et halvt års studium ved Norsk Akupunkturskole i Oslo. Det finnes nå i underkant av 300 jordmødre i Norge som har gjennomført denne utdanningen i fødselsakupunktur.

 

Mozon.no, 13.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer