Bedre for samboere?

Samboer-utvalget foreslår å bedre rettighetene til Norges 500.000 samboere. At det trengs er det liten tvil om, spørsmålet er bare om forslagene går langt nok. I artikkelen får du også gode råd om hvordan du bør innrette deg som samboer i dag.

Publisert

Med dagens regelverk, som på mange områder favoriserer ektefeller, sier det seg selv at behovet for en bedring av samboernes stilling er stor. Samboerutvalget ble derfor nedsatt for å vurdere hvordan dagens noe uheldige situasjon skal forbedres. Utvalgets innstilling ble levert til barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland tirsdag 18. mai, og førsteinntrykket lover i hvert fall bra, selv om de foreslåtte endringene kanskje ikke gikk så langt som enkelte hadde håpet på.

Hvilke endringer er foreslått?

Det er spesielt hensynet til samboernes felles barn som er blitt tilgodesett i innstillingen. I tillegg vil utvalget styrke den gjenlevendes mulighet til å få beholde bolig, og nære eiendeler ved den andre samboerens dødsfall.

De fleste forslagene forutsetter at samboerskapet har vart i minimum to år, i tillegg er det noen hvor kravet er hele fem år.

Foreldreansvar. Når foreldrene ikke er gift er det i dag moren som automatisk får foreldreansvaret alene. Utvalget foreslår at det skal bli delt foreldreansvar, slik som mellom ektefeller, ved at det etableres en skriftlig erklæring om hvor foreldrene skriver under på at de lever sammen, og bekrefter at begge er foreldre til barnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.