Julegavehandel 2021

- Bedre forberedt enn noen gang

Norske forbrukere har blitt flinkere til å planlegge kjøpene sine og sjekke om black friday-prisene er så gode tilbud som de utgir seg for å være.

PRISBEVISST: Det er tydelig at forbrukerne har skjønt at store rabatter ikke nødvendigvis betyr gode kjøp, påpeker forbrukerøkonom. Foto: NTB
PRISBEVISST: Det er tydelig at forbrukerne har skjønt at store rabatter ikke nødvendigvis betyr gode kjøp, påpeker forbrukerøkonom. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det mest oppsiktsvekkende, er hvor mye flinkere og bevisste folk er blitt på å sjekke priser og planlegge innkjøpene knyttet til black friday, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til DinSide.

- Tydeligvis har folk skjønt at en god rabatt ikke nødvendigvis er et godt kjøp. Vi er altså bedre forberedt enn noen gang når vi «slår oss løs» under black friday, sier Gundersen.

SKRYTER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen er optimistisk i forkant at black friday. Foto: NTB
SKRYTER: Forbrukerøkonom Magne Gundersen er optimistisk i forkant at black friday. Foto: NTB Vis mer

Han viser til en fersk undersøkelse banken har gjennomført, som blant annet viser følgende:

  • Av de som skal handle under black friday, oppgir hele 80 prosent at de sjekker priser og planlegger innkjøpene. Denne andelen har økt fra 52 prosent i 2019 og 76 prosent i fjor.
  • I tillegg regner 51 prosent med at de ikke skal shoppe på black friday, mens 24 prosent tror de gjør minst ett kjøp.

Lett å la seg blende

Nøkkelen til spare og gjøre kupp ligger nettopp i å sjekke priser i ulike butikker på forhånd, samt vite akkurat hva slags produkt eller vare du er ute etter, ifølge forbrukerøkonomen.

- De som ikke har planlagt noe som helst eller sjekket markedet, vil mye lettere la seg blende av store rabatter og fristende tilbud i butikken, advarer han.

PRISVARSEL: Dette er et godt tips til black friday! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Kredittregninga kan komme før jul

Dersom du betaler black friday-handelen med kredittkort, kommer nok regninga allerede i desember.

- Jeg tror det vanlige er at kjøp gjort i løpet av en kalendermåned har betalingsfrist den 15. eller 20. måneden etter, altså rett oppunder jul, sier Gundersen, og fortsetter:

- Det er klart at det kan være en utfordring å få en stor kredittkortregning rett før julaften, på toppen av alle de andre juleutgiftene. Alternativet for noen er sikkert å fortsette å bruke kredittkortet på alle mulige små og store innkjøp i desember og får ei stor regning i januar.

Ikke gå i kreditt-fella

«Kjøp nå - betal seinere» eller betalingsutsettelse på tre til seks måneder, høres gjerne fristende ut. Det samme gjør tilbud om avbetaling med lave månedsbetalinger.

- Men felles for slike «tilbud» er at de koster en del, ofte mye mer enn du tror. Har du pengene, kan du like gjerne betale alt med én gang, understreker Gundersen.

- Risikoen ved utsatt betaling er at pengene er borte når regninga kommer noen måneder senere. Og ved avbetaling over flere år kan høye renter sørge for at det som kanskje i utgangspunktet var et greit kjøp, ender opp med å koste dobbelt så mye - noe som er en dårlig deal, sier forbrukerøkonomen videre.

- Vurderer du å kjøpe ting på avbetaling, få alltid en oversikt over hva totalprisen for varen blir, har forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand tidligere sagt til DinSide.

Når du har totalprisen ser du om det blir mye dyrere, og kan så ta en vurdering på om det er verdt det. I de fleste tilfeller vil du nok komme frem til at det kan være fornuftig å spare i forkant og kjøpe varen når du har råd til å betale alt på én gang, ifølge henne.

Undersøkelsen til Sparebank 1 viser at en prosentandel tilsvarende rundt 726 000 voksne nordmenn frykter dårlig råd i januar på grunn av høyt juleforbruk. Det er litt flere enn i fjor, men færre enn i 2019.

De aller fleste, altså 80 prosent, frykter imidlertid ikke dårlig råd over nyttår.

Tre tips til black friday

Så, la oss oppsummere noen gode handletips til black friday:

I november eller desember, får du halvt skattetrekk på lønna, så disse pengene kan jo være smart å ha tilgjengelig på sparekontoen når jula skal gjøres opp - med mindre du er en av de som bør ...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer