Bedre helse starter i fordøyelsen

At fordøyelsessystemet er viktig roten til liv og død er over tusen år gammel visdom. Men det er først de siste 30 årene vi har begynt å forstå hvorfor balanse i kroppens mikroflora er viktig.

Publisert
Sist oppdatert

Et probiotika er et kosttilskudd med levende mikroorganismer som kan ha en positiv effekt på mennesker og dyr ved å forbedre balansen i kroppens mikroflora - for eksempel mage-tarm floraen.

Den finnes en lang rekke probiotikaprodukter i helsekostbutikkene, og de markedsføres for et bredt spekter av sykdommer. Forskningen på probiotika er langt fra komplett, men man har en god del indikasjoner på hvilke sykdommer det har en gunstig effekt på.

Listen over de gode effektene av probiotika er altså lang. Her er noen av lidelsene probiotika kan motvirke.

Diaré og andre mave-tarm lidelserProbiotika brukes i stor utstrekning for å forebygge og lindre diaré, for eksempel i forbindelse med ferie. Probiotika har en veldokumentert effekt mot diaré hos spedbarn grunnet virus-infeksjoner. Både en japansk bakteriekultur, Yakult Shirota, og Lactobacillus rhamnosus LGG har vist seg å kunne forkorte sykdomsperioden. Flere undersøkelser antyder også at probiotika kan være et effektivt middel mot betennelser i mage-tarm systemet.

KreftI laboratorieforsøk har bakteriestammer som Lactobacillus acidophilus NCFM og Lactobacillus GG vist seg å motvirke kreft i tykktarmen. Det finnes foreløpig ingen undersøkelser som viser at dette holder stikk i virkeligheten, eller at det virker på mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer