Bedre helse starter i fordøyelsen

At fordøyelsessystemet er viktig roten til liv og død er over tusen år gammel visdom. Men det er først de siste 30 årene vi har begynt å forstå hvorfor balanse i kroppens mikroflora er viktig.

Publisert
Sist oppdatert

Et probiotika er et kosttilskudd med levende mikroorganismer som kan ha en positiv effekt på mennesker og dyr ved å forbedre balansen i kroppens mikroflora - for eksempel mage-tarm floraen.

Den finnes en lang rekke probiotikaprodukter i helsekostbutikkene, og de markedsføres for et bredt spekter av sykdommer. Forskningen på probiotika er langt fra komplett, men man har en god del indikasjoner på hvilke sykdommer det har en gunstig effekt på.

Listen over de gode effektene av probiotika er altså lang. Her er noen av lidelsene probiotika kan motvirke.

Diaré og andre mave-tarm lidelser
Probiotika brukes i stor utstrekning for å forebygge og lindre diaré, for eksempel i forbindelse med ferie. Probiotika har en veldokumentert effekt mot diaré hos spedbarn grunnet virus-infeksjoner. Både en japansk bakteriekultur, Yakult Shirota, og Lactobacillus rhamnosus LGG har vist seg å kunne forkorte sykdomsperioden. Flere undersøkelser antyder også at probiotika kan være et effektivt middel mot betennelser i mage-tarm systemet.

Kreft
I laboratorieforsøk har bakteriestammer som Lactobacillus acidophilus NCFM og Lactobacillus GG vist seg å motvirke kreft i tykktarmen. Det finnes foreløpig ingen undersøkelser som viser at dette holder stikk i virkeligheten, eller at det virker på mennesker.

Laktoseintoleranse
Personer som lider av laktoseintoleranse mangler et enzym som bryter ned melkesukkeret i meieriprodukter. Hvis personer med denne lidelsen får i seg melkesukker vil man få kronisk diaré, luft i magen og magesmerter. Bakterien Lactobacillus acidophilus NCFM har i flere forsøk vist seg å lindre symptomene ved å hjelpe til å bryte ned melkesukkeret i tarmen.

Høyt kolesterol
Siden 70-årene har probiotika blitt brukt for å minske mengden skadelig kolesterol i kroppen, men det er mangelfulle undersøkelser på området.

Gjenopprette balansen etter antibiotikakur
De fleste antibiotikakurer utrydder også de gode tarmbakteriene, og gjør tarmen sårbar for ugunstige bakterier som vanligvis ville blitt holdt i sjakk. Det kan føre til forstoppelse og diaré. Tilskudd av probiotika er en effektiv måte å reetablere en balansert mikroflora på.

Mikroorganismer i probiotika
Det er særlig melkesyrebakterier som brukes i probiotika, blant annet forskjellige typer Lactobacillus og Bifidobacterium. Bakterien Lactobacillus rhamnosus LGG er per i dag den bakterien som er mest brukt for sin probiotiske virkning.

Slik virker det:
For at et probiotika skal virke, må det være i stand til følgende:

Organismen må feste seg til cellene i for eksempel tarmen, bli der en god stund og formere seg. De fleste probiotika klarer ikke å henge seg fast, og skilles derfor ut noen få dager etter man har fått det i seg. Organismen skal også overleve de stoffene som dreper de fleste ukjente mikroorganismer, blant annet magesyre og galle.

Den probiotiske organismen skal skape balanse i mikrofloraen. Den er i balanse når den fremmer helbredelse og fordøyelse, og samtidig motvirker inntrenging av skadelige mikroorganismer.

Den probiotiske organismen skal undertykke sykdomsfremkallende bakterier. Den kan for eksempel ta plassen de skadelige bakteriene vanligvis ville hatt til rådighet, eller skape stoffer som eddiksyre og melkesyre, som hemmer veksten av skadelige bakterier.

Organismen må ikke selv fremkalle sykdom. For eksempel må den ikke kunne bevege seg inn i vertens vev og fremkalle infeksjoner. Den må heller ikke inneholde resistensgener i arvematerialet, på grunn av faren for at de kan bli overført til sykdomsfremkallende organismer.

Probiotika i Norge
Den finnes en rekke forskjellige preparater med probiotika å få kjøpt i Norge. På apoteket og i helsekostbutikkene f¨år du kjøpt en lang rekke kosttilskudd, og i matvarebutikkene får du probiotika i form av gjærede meieriprodukter, som yoghurt og Biola. Tilbudet er ganske stort, med forskjellige typer mikroorganismer, blandinger, styrke og pris.

 

Mozon.no, 20.05.2003

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer