Bedre knær med ingefær

Hopptrener Kjetil Strandbråten klarer seg ikke uten ingefær. Et kosttilskudd som hjelper mot Bekhterevs gjør hverdagen hans på landslaget mye enklere.

Publisert
Sist oppdatert

Bedre knær med ingefær
Hopptrener Kjetil Strandbråten klarer seg ikke uten ingefær. Et kosttilskudd som hjelper mot Bekhterevs gjør hverdagen hans på landslaget mye enklere.

Kjetil Strandbråten (34) er assisterende landslagstrener i hopp, og har mellom 150 og 180 reisedøgn i året. Det vil si at han sitter mye stille på fly og i bil, og at han er mye utendørs i rått og kalt vær.

For en som lider av Bekhterevs er ikke det ideelle forhold. Da skal man helst bevege seg mye, slik at leddene ikke stivner.

Strandbråten har selv vært en habil idrettsutøver, med blant annet en pallplassering i NM som kombinertløper i aldersbestemte klasser. Men den karrieren ble lagt på hylle til fordel for jobben som trener. Etter idrettshøyskolen i 1994 fikk han jobb på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer, og siden 1997 har han jobbet ved Toppidrettssenteret.

Og det har han hatt suksess med - særlig den siste tiden. 2002 er blitt beskrevet som en pangsesong da Norge ble tredje beste nasjon.

Øyebetennelse
Hopptreneren ble diagnostisert med Bekhterevs for omtrent ett år siden, men han har merket plagene i lengre tid.

- Jeg fikk diagnosen etter en tur jeg var på i New York sammen med samboeren min, som jeg nå er gift med. Der fikk jeg en øyebetennelse, med betennelse på regnbuehinnen, og legen ville jeg skulle sjekke meg for reumatiske sykdommer og Bekhterevs.

Da han kom hjem til Norge fant legene alle symptomene, bortsett fra betennelsesforandringer i hoften, og da fikk han diagnosen.

- Og det var egentlig veldig greit å få. Før jeg fikk den var det ganske frustrerende å ikke vite hva som var galt. Det var bra at legene kunne si noe endelig som jeg kan kunne forholde meg til.

Stive ledd
Bekhterevs sykdom er at det blir betennelse i leddene, som kan forkalkes og bli stive. Sykdommen begynner ofte med murrende smerter og stivhet nederst i ryggen. Noen får også smerter og hevelse i et kne eller en ankel. Etter hvert kan hele ryggen bli stiv, og brystkassen kan bli stivere og mer ubevegelig.

Bekhterevs sykdom er ganske vanlig, men det er stor forskjell på hvor dårlige de som har sykdommen blir. Mange får ikke andre plager enn de som er nevnt. Mens andre har mye mer vondt. De får ofte leddbetennelser, og blir stadig stivere og mer ubevegelige i ryggen og brystkassen.

Ingefær
Hopptreneren merker smerter i ryggen, brystet, hoftene og knærne, og er avhengig av betennelsesdempende medisiner. Ganske ofte må han på sykehus - fordi han har et kne som på tappes for leddvæske med jevne mellomrom.

I tillegg til medisinene han får av legen bruker Kjetil kosttilskuddet Urizal Ekstra Sterk, som inneholder kinesisk ingefær og bokhvete, som han fikk anbefalt av en fysioterapeut. Og det klarer han seg ikke uten.

- Det hjelper meg veldig. Jeg merker en betydelig forskjell, og det gjør hverdagen litt enklere, sier han.

For å undersøke om det virkelig er Urizal Ekstra Sterk som virker har han forsøkt å holde opp i noen perioder, men da ble betennelsen mye hissigere.

- Noen ganger har jeg gått tom for Urizal når jeg har vært utenlands med jobben. Da sitter jeg mange timer i fly og bil, og står en del ute i kaldt og rått vær - og da har jeg blitt dårligere.

- Virker på meg
Kjetil etterlyser også et bredere samarbeid mellom skolemedisin og alternativ medisin.

Alle diskusjoner mellom representanter for skolemedisinen og naturmedisinere går på hva som er bevist, men det er jo klinkende likegyldig for pasientene, sier han.

- Det som teller er jo å finne noe som virker på pasientene, og dette virker på meg.

- Om det er skolemedisinen eller naturmedisinen som virker er jeg ikke særlig opptatt av - jeg er opptatt av hva som hjelper meg. Jeg synes det burde være større samarbeid mellom disse partene. Det er ikke sånn at det ene utelukker ikke det andre. På meg så fungerer begge deler.

Naturens reisesykemedisin
* I folkemedisinen har ingefær tradisjonelt blitt brukt mot reisesyke, kvalme, mageproblemer og som smertestillende og febernedsettende middel. Effekten på reisesyke er på nivå med den vi får av vanlige reisesyketabletter.

* Ingefærplanten har grønnfiolette blader og ligner på en orkidé. Men det er roten som er blitt benyttet i folkemedisinen og som også brukes som krydder. Roten inneholder oljer som har både god og sterk smak, men også innholdsstoffer som kan brukes medisinsk.

* Ingefær virker også på andre former for kvalme. Blant annet har ingefær god effekt som kvalmedempende middel etter operasjoner.

* Ingefær kan også virke betennelsesdempende og virke lindrende på for eksempel smerter og reumatisme.

Dette er Bekhterevs sykdom
* Ved Bekhterevs sykdom oppstår det betennelse i leddene. Leddene i ryggsøylen og bekkenet kan forkalke og bli stive på grunn av betennelsen. Bekhterevs sykdom er ganske vanlig, men det er stor forskjell på hvor dårlige de som har sykdommen blir.

* Sykdommen begynner ofte med murrende smerter og stivhet nederst i ryggen. Noen får også smerter og hevelse i et kne eller en ankel. Etter hvert kan hele ryggen bli stiv, og brystkassen blir også stivere og mer ubevegelig.

* Sykdommen kan utvikle seg gradvis gjennom et langt liv, og i de verste tilfellene kan ryggsøylen bli helt sammenvokst og helt stiv. Da får pasienten rund rygg.

* Det er viktig for Bekhterevpasientene å bevege seg mye, slik at de ikke stivner. Svømming og trening i vann er spesielt bra.

* Mange med Bekhterevs sykdom får betennelse i regnbuehinnen i øyet. Når de merker det, må de gå til legen straks for å få rask behandling, ellers kan regnbuehinnen bli ødelagt.

* Sykdommen er oppkalt etter den russiske legen Vladimir Mikhailovich von Bekhterev (1857 - 1927) som forsket på om sykdommen.

* Forskere som har undersøkt mumier har funnet ut at Bekhterevs sykdom fantes allerede 5.000 f.Kr.

Mozon.no, 01.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer