Bedre medisiner mot AIDS

Nye medisiner mot AIDS viser lovende resultater. Men fortsatt er det langt igjen til forskerne har en kur mot sykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Den internasjonale konferansen om HIV og AIDS i Bankok har nå pågått i flere dager. Også mange norske forskere og politikere er tilstede på konferansen som er verdens største samling om dette temaet så langt.

Nye medisinerOver hele verden testes det stadig ut nye medisiner som skal hjelpe i kampen mot HIV-viruset. Over 30 forsøk med forskjellige medikamenter er nå underveis, mange med lovende resultater.

Blant annet har amerikanske forskere gjennomført vellykkede forsøk på aper som viser en ny mulig fremgangsmåte for å bekjempe viruset. Medikamentet som er testet ut virker ved å blokkere et enzym ved navn integrase, som viruset er avhengig av for å kunne reprodusere seg i kroppen.

Legemiddelseskapet Merck vil nå teste medisinen på en liten gruppe mennesker for å finne ut om medikamentet kan utvikles til en effektiv medisin mot AIDS.

Kompliserte sammenhengerHIV-viruset er ingen enkel utfordring for legemiddelindustrien. Enkelt fortalt er viruset avhengig av tre forskjellige enzymer for å kunne overleve og formere seg i kroppen.

Tidligere medisiner har hovedsaklig konsentrert seg om to av disse enzymene. Kombinasjoner av medikamenter som blokkerer enzymene har gitt hjelp til mange med å bremse utviklingen av sykdommen, men kan ikke drepe viruset fullstendig. Slike medikamenter er desverre også ganske kostbare og utenfor rekkevidde til de millioner av mennesker som er smittet av HIV i utviklingslandene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer