Bedre nakke med akupunktur

Akupunktur kan virkelig hjelpe mot nakkesmerter. Det mener forskere ved Universitetet i Oslo som har studert behandlingen.

Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere nordmenn holder døren åpen for å forsøke såkalt alternativ medisin. Og akupunktur er blant de alternative behandlingsformene som øker i popularitet.

En av årsakene er at forskere etterhvert kan bevise at behandlingen kan være effektiv, spesielt ved fødselssmerter og andre former for smertelindring.

Falske nålestikkForskere ved Universitetet i Oslo mener de nå kan bevise at akupunktur kan ha en god effekt ved behandling av nakkesmerter. De har sammenliknet den ekte behandlingen på tolv kontorarbeidere som hadde nakkesmerter med en annen gruppe som fikk liksom-akupunktur.

Testgruppen som fikk de falske nålestikkene ble riktignok behandlet, men med stikk som ble plassert utenfor de områdene som akupunkturen bruker til behandling.

Langvarig effektForskjellen i resultatet mellom de to gruppene var meget tydelige. I gruppen som fikk ekte behandling ble smertene redusert med gjennomsnittlig 70 prosent etter ti runder med nålene. Problemer med hodepine ble også redusert under og etter behandlingen.

De som fikk falske nålestikk opplevde en liten reduksjon av nakkesmertene. Og problemene kom raskt tilbake, i motsetning til de som fikk ekte behandling. Tre år etter forsøket var gruppen som hadde fått ekte akupunktur fortsatt langt bedre enn før behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer