Bedre studiemuligheter for voksne

Nå kan det bli lettere for voksne å ta utdanning, med bedre muligheter til lån og stipend fra Lånekassen.

STUDIELÅN TIL DU ER 50 ÅR: Nå kan det bli lettere for voksne å ta videregående og høyere utdanning. Fra kommende studieår kan voksne opp til 50 år søke om fullt lå i Lånekassen, mot 45 år som er aldersgrensen i dag. Kravet om minst 50 prosent studiebelastning for å få støtte fjernes, slik at det blir enklere å kombinere studier og jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STUDIELÅN TIL DU ER 50 ÅR: Nå kan det bli lettere for voksne å ta videregående og høyere utdanning. Fra kommende studieår kan voksne opp til 50 år søke om fullt lå i Lånekassen, mot 45 år som er aldersgrensen i dag. Kravet om minst 50 prosent studiebelastning for å få støtte fjernes, slik at det blir enklere å kombinere studier og jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

2. mars er det søknadsfrist for plass på videregående skole. Nyheten som Lånekassen nå går ut med gjør at det kan være aktuelt for flere – også «godt voksne» – å søke på skoleplass innen søknadsfristen.

Nå forteller Lånekassen at regjeringen har foreslått nye regler for lån og stipend for voksne, som kan gjøre det lettere for flere voksne å ta utdanning, også ved siden av ordinær jobb.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil de gjelde med virkning fra oppstart av studieåret 2020/2021.

Lånekassen skriver at de nye reglene er ikke vedtatt enda, men er sendt på høring av Kunnskapsdepartementet, og at de mest sannsynlig blir fastsatt i løpet av april.

Men dersom det kan være aktuelt for deg å benytte deg av de nye ordningene, må du søke skoleplass nå, innen 2. mars.

600.000 voksne er uten videregående opplæring

Dersom du er under 25 år og har fullført grunnskolen, har du rett på videregående utdanning. Dette kalles ungdomsrett, og gjelder ut skoleåret som begynner det året du fyller 24 år.

Men ifølge Lånekassen er det også cirka 600.000 voksne i alderen 25–66 år som per i dag ikke har fullført videregående opplæring.

Med større økonomiske forpliktelser som boliglån og forsørgeransvar, kan det være vanskelig å skulle starte på skolebenken igjen.

De nye reglene som nå ligger på bordet, vil gjøre at voksne kan få mer stipend og lån fra Lånekassen.

– Lånekassen vil bidra til at flest mulig fullfører videregående opplæring, og slik får et godt utgangspunkt for arbeidslivet og for livslang læring, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, i en pressemelding.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier at Lånekassen har vært veldig godt tilpasset unge heltidsstudenter, men at det har vært mindre tilpasset voksne. Dette ønsker de å gjøre noe med nå:

– Vi må gjøre det enklere for voksne med familie, hund og stasjonsvogn å ta utdanning, enten de trenger videregående opplæring eller videreutdanning. Jeg håper og tror dette bidrar til at flere får kvalifisert seg for morgendagens arbeidsliv, sier Asheim.

De nye reglene for voksne

Ifølge Lånekassen kan voksne som vil ta videregående opplæring få basisstøtte, som for fulltidsutdanning tilsvarer inntil 110 200 kroner i studieåret per i dag. I tillegg kan de ha rett på andre stipend, som forsørgerstipend, foreldrestipend, ekstrastipend og flyktningstipend. Dette er i likhet med studenter i høyere utdanning.

Forslaget som nå er på høring og som forventes blir fastsatt i april, vil innebære flere endringer:

  • Du kan søke om lån til du er 50 år, uten at støttebeløpet reduseres, mot 45 år før. I tillegg heves aldersgrensen for når lånet må være tilbakebetalt, fra 65 til 70 år.
  • Kravet om minst 50 prosent studiebelastning for å få støtte fjernes. Det betyr at du også kan få støtte om du for eksempel studerer 20 prosent ved siden av jobb.
  • Er du 30 år eller eldre og skal ta videregående opplæring, kan du også ha rett på et tilleggslån på opptil 50 000 kroner for hvert studieår og 100 000 kroner totalt i løpet av åra med videregående opplæring. Er du 18 år eller eldre og har barn under 16 år, kan du få tilleggslån på inntil 50.000 kr per studieår og 100 000 kroner totalt. Det er for øvrig satt et tak på til sammen 100.000 kroner i samlede tilleggslån.

De nye ordningene gjelder også for studenter i høyere utdanning, men i høyere utdanning er tilleggslånet på inntil 100.000 kroner i året og maks 200 000 kroner totalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer