Bedre tenner med tyggis?

- Stopper syreangrepet på tennene, heter det i reklamen. Er det virkelig sånn?

Bedre tenner med sukkerfri tyggis? Og kan den hjelpe deg til å gå ned i vekt? EFTA går matpåstandene etter i sømmene. Foto: Colourbox
Bedre tenner med sukkerfri tyggis? Og kan den hjelpe deg til å gå ned i vekt? EFTA går matpåstandene etter i sømmene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs organ for risikovurderinger på matområdet, EFSA (European Food Safety Authority) har vurdert mer enn 500 helsepåstander knyttet til matvarer og matingredienser.

Viagra-tyggis

Av de totalt 523 helsepåstandene knyttet til over 200 matvarer og -ingredienser som er testet, er det bare funnet hold i en tredjedel av tilfellene - hvor det altså da er funnet vitenskapelige belegg for lovnadene i påstandene.

På den andre siden mangler omkring halvparten av påstandene vitenskapelig belegg og hold i virkeligheten.

Dersom vi trekker en generell konklusjon på de over 500 påstandene som er satt til test, kan det se ut til at vi kan tro på omtrent halvparten av de helsepåstandene som blir servert oss forbrukere i form av lovnader om helsemessige gevinster ved inntak av en matvare.

Ja til tyggis, nei til probotika

Blant de varegruppene som komiteen har funnet påstander som ofte stemmer med vitenskapens fakta, er det som gjelder vitaminer, mineraker, fiber og sukkerfri tyggegummi.

Når det gjelder påstander rundt varegruppene probiotiske bakterier og botaniske substanser, skorter det imidlertid mer på sannhetsgehalten i påstandene - i alle fall når det kommer til vitenskapelig belegg for påstandene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer