Bedriftenes skrekk

Frykter at du vil saksøke dem for millioner.

Bedrifter er redd du vil saksøke dem i fremtiden - med god grunn. Foto: colourbox.com
Bedrifter er redd du vil saksøke dem i fremtiden - med god grunn. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produsenter og formidlere av en rekke hverdagsprodukter frykter fremtiden. De er redd for at produkter som mp3-spillere, kosmetikk, laseroperasjoner og dagligvarer kan skade menneskekroppen og dermed forårsake massesøksmål fra forbrukere, myndigheter og samarbeidspartnere, skriver Dagens Næringsliv i dag.

I Orkla-konsernet jobber det nå åtte ansatte på heltid med å vurdere og redusere dagens og morgendagens risikofaktorer. I tillegg er det nærmere hundre ansatte som har risikoarbeid som del av sin jobb i konsernets ulike selskaper.

- Ved å forstå risiko kan vi bruke ressurser på å hindre at uheldige ting skal skje, sier Jan Thomsen som er sjef for risikostyring i Orkla ASA, til Dagens Næringsliv.

Skremt bransje

En rekke omtalte skader på miljø, mennesker og ansatte har skremt forsikringsbransjen og næringslivet over hele verden de siste årene. Skadevirkninger ble avdekket etter at produktene hadde vært i bruk i flere år.

Et eksempel på dette er bruken av asbest. Mistanken om at asbest var helseskadelig dukket opp allerede i 1950-årene, bruken nådde toppen i 1970-årene, mens antallet dødsfall forårsaket av asbest vil nå topppen i 2015, ifølge den uavhengige amerikanske forskningsstiftelsen EWG Action Fund.

Tobakk, giftig maling på barneleker, skadelige stoffer i kinesiske meieriprodukter, samt legionellabakterier er ferskere eksempler.

Aldri mer løsemiddelskader - ny maling på markedet

Forsikringsbransjen over hele verden samarbeider om fremtidsscenarier med universiteter, forskningsinstitusjoner og fagmiljøer for å gjøre fremtiden mindre usikker. De ser utviklingstrekk som skremmer:

  • Selskaper blir stadig oftere dømt for ikke å ha advart mot mulige farer ved bruk av produkter.
  • Det er vanligere å holde bedrifter ansvarlig for skader.
  • Lavere terskel for søksmål, både fra forretningspartnere, ansatte og forbrukergrupper.
  • Økende globalisering gir flere aktører i verdikjeden og derved større fare for skadelige underleverandører.
  • Økende internasjonalisering gir eksponering av skader i flere land.
  • Søksmålene gjelder stadig større beløp.

Det skal bli lettere å velge riktig

Aldri mer konsert?

Verden kan om få år få en hel generasjon med svekket hørsel. Eiere av diskoteker, konsertarrangører, sportsarrangementer og ravepartier kan gå på en kjempesmell og bli dømt til å betale operasjoner og gi store erstatninger, ifølge en omfattende rapport utarbeidet av sveitsiske Swizz Re.

Rapporten advarer også mot skader, tilbakekallinger av produkter og mulige massesøksmål mot produsenter og selgere av produkter som kan gi fra seg høy lyd. Blant produktene som også blir trukket frem, er stereoanlegg, video- og dataspill, hodetelefoner og leketøy med lyd.

Halvparten sliter med hørselen

Har du kjøpt et produkt du mener er helseskadelig? Tips oss på tips@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer