Bedriftseiere er dårligere betalere

Hvis du blir imponert når noen sier de er bedriftseiere, bør du lese videre.

Publisert
Sist oppdatert

Bedriftseiere, og særlig menn, er elendige betalere. Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Experian.

Av 103.000 menn med betalingsanmerkninger er nesten hver tredje leder eller eier av en bedrift.

- Mannlige ledere kommer svært dårlig ut. Vi vet at menn med næringsinteresser er mer risikovillige enn andre og at de får flere betalingsanmerkninger enn gjennomsnittet. Men vi er overrasket over at de utgjør så mye som 30 prosent av de dårlige betalerne her i landet, sier Hanne Broen i Experian.

Hvordan er din betalingsprofil?

Pliktoppfyllende kvinner

For kvinner er bildet et annet. Blant de 56.000 norske kvinnene som har betalingsanmerkning, er 11 prosent bedriftseiere eller ledere.

– Det er typisk at kvinnelige ledere er mye mer pliktoppfyllende enn menn i samme posisjon. Generelt sett er jo kvinner bedre betalere enn menn. Men kjønnforskjellene blir enda tydeligere blant eiere og ledere, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Det er flere årsaker til at det er så mange dårlige betalere blant de som eier og driver bedrifter.

– De som eier og driver enkeltpersonforetak har trolig flere betalingsanmerkninger enn andre. I slike selskaper er eieren personlig ansvarlig for økonomien i virksomheten og får betalingsanmerkning hvis selskapet ikke gjør opp for seg.

Det er registrert 127.000 enkeltpersonforetak her i landet, nesten 7.000 av dem var nye i fjor.

– Særlig i oppstartsfasen er det mange som sliter med økonomien, sier Wilhelmsen.

TEST DEG SELV: Er du en god betaler?

Betalingsmoral

Også blant dem som driver NUF-selskaper, norske avdelinger av utenlandske selskaper, finnes det mange dårlige betalere.

– Dette er den selskapsformen som øker mest, og slike bedrifter går også oftere konkurs enn andre. De har ikke samme regnskapsplikt som andre selskaper. En god del av disse selskapene drives dårlig, verken eiere eller ledere har orden i økonomien, sier Wilhelmsen.

Blant de dårlige betalerne er det mange eiere og ledere med høy inntekt.

Disse bransjene gjør gründerne rike

– Det er ikke alltid slik at de som tjener godt, har den beste betalingsmoralen. Mange med høy inntekt har høyt forbruk og høy gjeld, og hvis de ikke følger med når regninger forfaller, kan også de ende opp med betalingsanmerkning, sier Rolf Wilhelmsen.

Et lyspunkt er at styreledere og styremedlemmer i norske selskaper er gode betalere. Bare 1 prosent av kvinnene med betalingsanmerkninger har styreverv. Fire prosent av mennene med betalingsanmerkninger er styreledere eller styremedlemmer, viser tallene fra Experian.

Flere dårlige betalere i vente

Ifølge Aktiv Kapital er det i dag registrert 160.000 personer med betalingsanmerkninger, hvorav flertallet er menn.

- Vi forventer en økning i antallet dårlige betalere på cirka 5 -10 prosent, sier salgs- og markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet til Dinside.no. - Det har sammenheng med økte rentekostnader. Vi ser allerede nå at flere er trege med å betale.

Slik får du startcash

Kilde: Newswire

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer