Feriepenger 2021

Begynn å spare til ferien nå

Har du vært eller er permittert - kanskje til og med sagt opp - får du mindre utbetalt i feriepenger. Sett deg derfor ned og regn ut hvor mye du får, slik at du eventuelt kan lage en spareplan fram mot sommeren.

OVERRASKET: Kjell Hugvik hos Nav hadde ikke ventet så mange søknader om dagpenger. Video: Øystein Sæthre Vis mer
Publisert

Onsdag foreslo regjeringen å forlenge den forhøyede dagpengesatsen for permitterte og arbeidsledige fram til 1. juli, og et par dager tidligere ble det kjent at regjeringen også vil forlenge permitteringsperioden og dagpenge-retten til samme dato.

Mange opplevde å blir permitterte eller miste jobben da coronaviruset for alvor traff oss i fjor vår - noe som resulterte i lavere inntekt enn de var vant med.

Mindre feriepenger til sommeren

En annen konsekvens av permittering eller arbeidsledighet, er at du mister noe av feriepengeopptjeningen din, som først vil vises på feriepengene du får utbetalt året etter.

- Dessverre vil permitteringen på den måten gi en dobbeltsmell: Redusert inntekt og mindre feriepenger i 2021, advarte forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank overfor Dinside i fjor.

Du kan tape opp mot 46 000,–

Tvetenstrand laget to regneeksempler som viste hvor mye en enslig, samt en familie med to inntekter, vil tape av årets feriepenger hvis de var permitterte i løpet av 2020:

  • En enslig med inntekt på 500 000 kroner årlig vil du få utbetalt 8500 kroner mindre i feriepenger sommeren 2021 dersom vedkommende var permittert i to måneder, mens ved permittering i seks måneder, vil feriepengeutbetalingen være 25 500 kroner mindre.
  • For en familie med to inntekter på totalt 900 000 kroner i året, vil de få 15 300 kroner mindre i feriepenger dersom begge var permitterte i to måneder, og 45 900 kroner mindre dersom de var permitterte i seks måneder.

Feriepenger når du får dagpenger

Økonomisk rådgiver Eva Sørmo påpeker når du er permittert og får dagpenger fra Nav, må du melde fra til dem hvis du tar ut ferie mens du mottar dagpenger. Da vil dagpengene opphøre i ferieperioden.

- Men, du kan få dagpenger når du er på ferie dersom du har mottatt dagpenger i mer enn 52 uker - så sjekk om dette gjelder for deg, sier Sørmo til Dinside.

På Navs nettside står det mer om rett til ferie og feriepenger når du mottar dagpenger, samt når du kan ha rett på feriepenger fra Nav.

Du opprettholder rettigheten til feriepenger fra arbeidsgiver når du er permittert, men permittering kan påvirke tidspunkt for utbetalingen:

  • Feriepengene utbetales vanligvis samtidig med at du trekkes i lønn for feriedager.
  • Hvis feriepengene normalt utbetales i juni, kan arbeidsgiver også velge å betale ut feriepenger i juni under permittering
  • Dersom du ikke har opptjent lønn i perioden slik at arbeidsgiver kan trekke deg for feriedager, derimot, kan det avtales at arbeidsgiver trekker lønn senere når du faktisk tar ut ferien.
SPARING: Forbrukerøkonom Tvetenstrand forklarer hvorfor buffer er smart. Vis mer

Snakk med arbeidsgiver

Sørmo ber deg som er permittert om å ha dialog med arbeidsgiver slik at dere kan bli enig om hvordan feriepenger og .avvikling skal gjennomføres under permitteringsperioden.

- Hvis du har avtalt et framtidig trekk i lønn grunnet ferieavvikling ved et senere tidspunkt, bør du spare feriepengene, slik at du har penger å leve for når lønnstrekket for ferien gjennomføres, sier Sørmo.

- Dersom arbeidsforholdet opphører, bør du sjekke at du ikke er trukket for feriedager du ikke har avviklet, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer