Utstyrsstipend?

Begynne på videregående? Husk utstyrsstipend

Alle elever til og med 24 år som går på videregående, kan søke om utstyrsstipend til innkjøp av skolemateriell.

STIPEND: Alle ungdommer som går på videregående får noe stipend til å dekke innkjøp av bøker og utstyr, men de må selv søke for å få stipendet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STIPEND: Alle ungdommer som går på videregående får noe stipend til å dekke innkjøp av bøker og utstyr, men de må selv søke for å få stipendet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Alle elever på videregående skole som har såkalt ungdomsrett, det vil si rett til videregående opplæring til og med skoleåret som begynner det året de fyller 24 år, kan få utstyrsstipend fra Lånekassen.

Stipendet utbetales til innkjøp av skolemateriell du trenger på ditt studieprogram.

Mange glemmer likevel å søke, og i fjor gikk flere tusen elever glipp av dette stipendet.

Så mye får du

Utstyrsstipendet skal dekke bøker, leie av PC eller innkjøp av annet utstyr som du trenger på ditt utdanningsprogram, og søknadsfristen for utstyrsstipend denne høsten er 15. november, som for stipend og lån generelt, får vi opplyst fra kommunikasjonsdirektør Solbjørg Sørensen.

Det er utdanningsprogrammet du skal gå på som avgjør om du får 1051, 2326 eller 3887 kroner i stipend per år.

1032 KRONER2285 KRONER3818 KRONER
Studiespesialisering*NaturbrukIdrettsfag
Helse- og oppvekstfagBygg- og anleggsteknikkDesign og håndverk**
Medier og kommunikasjonTeknikk og industriell produksjonRestaurant- og matfag
Service og samferdselElektrofag
Design og håndverk, programområde for medieproduksjonMusikk, dans og drama
Studiespesialisering med fordypning i formgivningsfag og med toppidrett som "fag fra andre programområder"

*Unntatt studiespesialisering med fordypning i formgivningsfag og studiespesialisering med toppidrett som "fag fra andre programområder". **Unntatt programområde for medieproduksjon.

For å få utstyrsstipendet må du selv søke om dette på Lånekassens nettsider, hvor du trenger BankID eller MinID for å logge inn.

- Nytt i år er at eleven kan søke om utstyrsstipend uten at forsørgernes økonomi blir innhentet. Skal du søke om grunnstipend i tillegg, må det krysses spesielt av for dette, forteller Sørensen.

Grunnstipendet er ment å være et bidrag til å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi, og på Lånekassens nettsider kan du finne informasjon om inntektsgrensene som gjelder for grunnstipend.

Du får hele utstyrsstipendet utbetalt ved skolestart. Har du, derimot, søkt om stipend for bare ett semester, får du halve beløpet.

Skulle du bytte til et utdanningsprogram med høyere stipendsats, kan du få utbetalt differansen, men da må du sende inn en ny søknad til Lånekassen.

Satsene kan gå opp

Ettersom dagens satser bygger på kartlegginger av elevenes individuelle utgifter til utstyr i 2006 og i 2009, skal Utdanningsdirektoratet og Lånekassen komme med konkrete forslag til nytt nivå på utstyrsstipend for de ulike utdanningsprogrammene i videregående.

Etter planen skal nye satser tre i kraft ved skolestart i 2020, ifølge informasjon Dinside fikk i fjor høst.

Ifølge Sørensen kan resultatet av den varslede vurderingen av nivået på utstyrsstipendet komme allerede i statsbudsjettet for neste år når det legges frem i oktober, men det kan eventuelt komme senere.

- Hvor stor justering det er snakk om, vet vi heller ikke, sier Sørensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer