Fastrente

- Beholder flytende rente, enn så lenge

Bør jeg binde renta nå? Dette spørsmålet er det mange som stiller seg i disse dager.

DYRERE: De aller fleste boligeiere må belage seg på å betale høyere renter framover. Økonom Lene Drange deler sine fastrente-råd. Foto: NTB
DYRERE: De aller fleste boligeiere må belage seg på å betale høyere renter framover. Økonom Lene Drange deler sine fastrente-råd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Da Norges Bank nylig satte opp styringsrenta, varslet de flere renteøkninger framover. Innen utgangen av 2023 forventer sentralbanken at vi har boliglånsrenter rundt fire prosent.

Dette betyr dyrere lån på toppen av alle de andre prisøkningene på mat, strøm og drivstoff - og da er det mange som spør seg om det er lurt å gå for fastrente.

- Selv har jeg fått tilbud om å binde renta, men jeg har foreløpig takket nei. Jeg beholder altså flytende rente enn så lenge, men trenger du forutsigbarhet, kan fastrente være smart, sier økonom Lene Drange til DinSide.

Men hva ligger fastrente på nå, og hvor lenge bør du binde?

Dyrere med fastrente - foreløpig

Ifølge Finansportalen har det billigste fastrentelånet per 4. april 2022 ei effektiv rente på 3,15 prosent.

Topp ti fastrentelån

Bank Bindingstid Effektiv rente Månedlig betaling*
SpareBank 1 Østfold Akershus3 år3,15 %16 790,-
SpareBank 1 Østfold Akershus5 år3,25 %16 941,-
SpareBank 1 Nord-Norge3 år3,35 %17 096,-
SpareBank 1 Nord-Norge5 år3,47 %17 264,-
SpareBank 1 Nord-Norge10 år3,51 %17 325,-
SpareBank 1 Sørøst-Norge3 år3,51 %17 325,-
SpareBank 1 Sørøst-Norge10 år3,61 %17 479,-
SpareBank 1 Sørøst-Norge5 år3,61 %17 479,-
Fana Sparebank3 år3,70 %17 615,-
Sparebanken Sogn og Fjordane3 år3,71 %17 631,-

* Prisene er hentet inn 4. april 2022 via Finansportalen. Det er lagt til grunn et boliglån på 3 millioner kroner med 60 prosent belåningsgrad og nedbetaling over 20 år for en 40-åring.

Til sammenligning ligger det billigste boliglånet med flytende rente på 1,81 prosent.

Dermed er det foreløpig en prisforskjell på nesten 1900 kroner måneden mellom boliglån med fast og flytende rente.

Men om renta økes som skissert, vil det bli tre renteoppganger i løpet av året, noe som betyr at til neste vår kan de de flytende rentene ha tatt igjen fastrentene, skriver Huseierne.

FULL TANK: Sjeføkonom Kari Due-Andresen tror drivstoffprisene vil fortsette å stige i tiden som kommer. Video: Børsen/Dagbladet Vis mer

Hvor lenge bør jeg binde renta?

Økonom Lene Drange forteller at Norges Bank har sagt at de vil sette opp styringsrenta til rundt 2,5 prosent, men så spår de at den faller litt igjen til 2,3 prosent i 2025

- Så, jeg ville nok i første omgang vurdert bindingstid på tre år, sier hun.

Huseierne anbefaler, derimot, fem års bindingstid på fastrentelån. Tre år er for kort tid til at økonomien din endrer seg noe særlig, og ti års binding blir veldig lenge, særlig med tanke på at du med fastrentelån gir bort en del fleksibilitet, ifølge dem.

Sikkerhet i usikkerhet

Drange understreker imidlertid at det kan skje ting i verdensøkonomien som gjør at rentehevingene ikke kommer så fort som forventet, for eksempel knyttet til krigen i Ukraina.

- Det kan dermed hende at du må betale ei høyere fastrente i en lenger periode. Ingen vet helt hva som skjer, men det er mulig at den flytende renta blir høyere enn den faste, sier økonomen.

Når DinSide har stilt spørsmålet «Er det best med flytende eller fast rente?» tidligere, har ekspertene stort sett vært samstemte:

  • Du skal ikke binde boliglånsrenta med mål om å tjene på det, altså ut fra spekulasjon - historisk sett har nemlig flytende rente vært billigere enn fastrente over tid.
  • Det å inngå en fastrenteavtale skal være med å gjøre økonomien din forutsigbar hvis du ikke vil tåle rentesvingningene som følger med flytende rente (fortrinnsvis hvis den øker).

Kan kombinere fast og flytende rente

Og du må ikke binde renta på hele lånet, du kan velge å ha noe av lånet med fastrente og resten med flytende.

- Binder du renta på deler av lånet, «sikrer» du deg i begge scenarioene, altså om renta stiger eller ei, men det ene alternativet alene er nok bedre enn det andre, sier Drange, og fortsetter:

- Det blir en slags helgardering. Selv ville jeg nok valgt fast eller flytende, ikke en kombinasjon.

Hun anbefaler alle som vil binde renta om å få tilbud fra flere banker.

- Bygg buffer

Høyere rente betyr også potensielt mer avkastning på sparepengene, men sparerenta er framdeles lavere enn prisveksten for de aller fleste.

Du bør altså ikke glemme å sjekke rentene på sparing, samt mulighetene for fondssparing, selv om boliglånsrentene naturligvis stjeler en del fokus.

- Ja, jeg ville satt av mer i en buffer nå framover om økonomien din tillater det. Det er mye som blir dyrere, og da er det alltid lurt å ha en økonomisk sikkerhet i bakhånd, sier Drange.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer