Går du ofte til legen i 2015, er det første egenandelstaket for frikort 2.185 kroner. Alt du betaler inn over dette beløpet skal du i prinsippet få tilbake.
Men slik er det ikke. Fra og med 2014 bestemte Stortinget at du ikke skal få tilbake beløp under 200 kroner.
Det vil med andre ord si at at du ikke får en eneste krone tilbake, hvis beløpet du har betalt inn er 2.384 kroner.
Men hvorfor er det slik, og er det egentlig greit?
LES OGSÅ: Nå skal sykemeldte fortere ut i jobb
Grensa har økt
Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dinside at det til å begynne med var for dyrt å utbetale restbeløpet.
De opplyser at bestemmelsen om ikke å utbetale de minste beløpene fra folketrygden ble innført 1. januar 2002. Beløpet var da 50 kroner. Et av formålene var å effektivisere forvaltningen.
Begrunnelsen for å innføre en grense var at kostnadene ved å utbetale var større enn selve beløpet som skulle utbetales.
Videre forklarer departementet at Stortinget i 2014 vedtok i statsbudsjettet at grensen skulle heves til 200 kroner. Så kan man jo spørre seg om den reelle kostnaden knyttet til å betale tilbake beløpet faktisk er så høy som 200 kroner. Da har det i så fall vært en enorm økning i forvaltningskostnadene fra 2002 til i dag.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger