Beholdt 51 milllioner fra syke nordmenn i 2014

Selv om du har betalt inn mer enn den fastsatte beløpsgrensen for frikort, utbetaler ikke staten beløp under 200 kroner.

FRIKORT: Du får frikort med egenandelstak 1 når du har betalt mer enn 2.185 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL
FRIKORT: Du får frikort med egenandelstak 1 når du har betalt mer enn 2.185 kroner. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Går du ofte til legen i 2015, er det første egenandelstaket for frikort 2.185 kroner. Alt du betaler inn over dette beløpet skal du i prinsippet få tilbake.

Men slik er det ikke. Fra og med 2014 bestemte Stortinget at du ikke skal få tilbake beløp under 200 kroner.

Det vil med andre ord si at at du ikke får en eneste krone tilbake, hvis beløpet du har betalt inn er 2.384 kroner.

Men hvorfor er det slik, og er det egentlig greit?

LES OGSÅ: Nå skal sykemeldte fortere ut i jobb

Grensa har økt

Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dinside at det til å begynne med var for dyrt å utbetale restbeløpet.

FOR LAVT: Du kan se langt etter pengene dine hvis beløpet staten skylder er under 200 kroner. Foto: JAN OVIND / VG / NTB SCANPIX
FOR LAVT: Du kan se langt etter pengene dine hvis beløpet staten skylder er under 200 kroner. Foto: JAN OVIND / VG / NTB SCANPIX Vis mer


De opplyser at bestemmelsen om ikke å utbetale de minste beløpene fra folketrygden ble innført 1. januar 2002. Beløpet var da 50 kroner. Et av formålene var å effektivisere forvaltningen.

Begrunnelsen for å innføre en grense var at kostnadene ved å utbetale var større enn selve beløpet som skulle utbetales.

Videre forklarer departementet at Stortinget i 2014 vedtok i statsbudsjettet at grensen skulle heves til 200 kroner. Så kan man jo spørre seg om den reelle kostnaden knyttet til å betale tilbake beløpet faktisk er så høy som 200 kroner. Da har det i så fall vært en enorm økning i forvaltningskostnadene fra 2002 til i dag.

- I 2013 var minstegrensen for utbetaling 100 kr. I overkant av 14 millioner kroner ble ikke utbetalt. I 2014 ble minstegrensen hevet til 200 kroner, og i underkant av 51 millioner ble ikke utbetalt som følge av minstegrensen, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet til Dinside.

Tar vi utgangspunkt i at alle brukerne har betalt inn 200 kroner over frikortgrensa, vil det med andre ord si at det i 2014 var snakk om 255.000 nordmenn som ble berørt av dette.

Tar vi derimot utgangspunkt i et gjennomsnittlig beløp på 100 kroner som ikke har blitt utbetalt, ender vi opp med det dobbelte - nemlig 510.000 nordmenn.

- Helsedirektoratet får henvendelser om minstegrensen av og til, og vi registrerer også at det jevnlig er leserinnlegg om dette i lokale medier, sier Mathisen videre.

LES OGSÅ: 2,3 millioner nordmenn har nå tilgang til kjernejournal

Hva brukes pengene til?

- Har Helsedepartementet forståelse for at 200 kroner kan bety mye for mennesker med dårlig råd, som kanskje også har dårlig helse?

BRA NOK: Statssekretær Lisbeth Normann mener frikorttjenesten allerede skjermer de som har høye utgifter til helsetjenesten. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix
BRA NOK: Statssekretær Lisbeth Normann mener frikorttjenesten allerede skjermer de som har høye utgifter til helsetjenesten. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix Vis mer


- Det er viktig at helsetjenestene er tilgjengelig for alle. Vi har derfor en ordning med frikort for å skjerme de med høye utgifter til helsetjenesten. Vi har en tilsvarende ordning for de med flere småbeløp til gode. Dersom dette til sammen overskrider 200 kroner, vil man få utbetalt dette, sier statssekretær Lisbeth Normann til Dinside.

Når Dinside spør om hva pengene som blir igjen blir brukt til, får vi dette generelle svaret fra departementet.

- Eventuelle midler som ikke utbetales, går til andre prioriterte formål innen helsesektoren.

«Det er Stortinget som hvert år fastsetter beløpsgrensen for å få frikort. Betaler du over den fastsatte beløpsgrensen, vil beløpet du har krav på bli utbetalt til din konto. Stortinget har bestemt at fra 1. januar 2014 skal beløp som er mindre enn 200 kroner, ikke utbetales.

Dersom du innen seks måneder får rett til ytterligere stønadsbeløp fra HELFO, og summen av beløpene utgjør minst 200 kroner, kan du kreve at beløpene slås sammen og utbetales under ett, skriver Helsedirektoratet på helsenorge.no »

LES OGSÅ: Skaff deg oversikt med e-resept

Flere har samme praksis

For en tid tilbake siden skrev Dinside om hvordan Thomas Dirdal ikke fikk tilbakebetalt restbeløpet på reiseforsikringen sin, fordi banken mente beløpet var for lavt.

Etter at Dinside omtalte saken, fikk Dirdal beskjed om at banken hadde endret rutinene sine.

I etterkant av at artikkelen ble publisert, tok flere av Dinsides lesere kontakt og gjorde oss oppmerksomme på at den samme praksisen også gjelder når det kommer til tilbakebetaling av egenandel for frikort.

LES OGSÅ: Så mye kan du tjene uten å betale skatt

To ulike frikort

Det finnes to ulike frikortordninger i Norge - egenandelstak 1 og egenandelstak 2. Forskjellen er at de gjelder for ulike tjenester. Her finner du en oversikt over hvilke tjenester som hører hjemme i hvilken kategori.

Egenandelstak 1 (2.185 kroner) gjelder for:

 • lege
 • psykolog
 • poliklinikk (sykehus)
 • røntgeninstitutt
 • pasientreiser
 • medisiner og utstyr på blå resept
Egenandelstak 2 (2.670 kroner) gjelder for:
 • undersøkelse og behandling hos fysioterapeut
 • enkelte former for tannsykdommer
 • opphold ved offentlig godkjent opptreningsinstitusjon som har avtale med regionalt helseforetak
 • behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus - Rikshospitalet HF
Frikort for egenandelstak 1 kommer automatisk i posten, mens egenandelstak 2 må søkes om. Har du fått frikort i den ene ordningen, kan du ikke benytte det i den andre ordningen, opplyser helsenorge.no.

Er du usikker på hvor mye som gjenstår før du vil få frikort, kan du enkelt sjekke dette ved å logge inn her.

OVERSIKT: På helsenorge.no kan du logge inn og få oversikt over hvor mye du mangler før du får frikort. Foto: SKJERMDUMP
OVERSIKT: På helsenorge.no kan du logge inn og få oversikt over hvor mye du mangler før du får frikort. Foto: SKJERMDUMP Vis mer


Under samme innlogging kan du også finne mye nyttig helseinformasjon - blant annet den nye kjernejournalen som Dinside tidligere har omtalt.

Du kan logge deg på der og sjekke hva som står om deg i tillegg til at du selv kan legge inn informasjon.

LES OGSÅ: Har du fått overraskende krav om moms og gebyrer?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer