Bekjemper Alzheimers

Solide tilskudd med vitamin C og vitamin E kan forebygge utviklingen av Alzheimers sykdom. Bernt Rognlien forklarer hvordan vitaminene virker.

Publisert
Sist oppdatert

En ny amerikansk studie publisert i tidsskriftet Archives of Neurology nå i januar 2004 viser at tilskudd av C-vitamin og E-vitamin over tid kan redusere risikoen for Alzheimers sykdom. De amerikanske forskerne ved John Hopkins University i USA fulgte 4700 pasienter over 65 år i en periode på 3 år. De fant at en kombinasjon av E-vitamin(minst 400 internasjonale enheter daglig) og C-vitamin(minst 500mg daglig) gir over 75 prosent redusert risiko for å utvikle Alzheimers sykdom. De fant ingen risikoreduksjon når disse to vitaminene ble brukt hver for seg eller ved bruk av vanlige vitamin eller mineral preparater med betydelig mindre mengder C-og E-vitaminer.

Forskerne presiserer at det ser ut til at C-og E-vitamin må gis sammen og i store doser for å forebygge Alzheimer sykdom. Det er imidlertid behov for flere studier før det kan trekkes sikre konklusjoner om effekten av disse antioksydantene selv denne studien både var stor og viste betydelig redusert risiko for sykdomsutvikling.

Aldersforandringer i hjernen p.g.a arteriosclerose og nedsatt blodgjennomstrømning og ernæring til hjernevev regner vi som en av hovedårsakene til Alzheimers sykdom og demens. Ved demens kan det være gjentatte små blodpropper eller småblødninger i hjernen som kan være medårsak til sykdom, dette ses særlig hos sukkersyke pasienter og pasienter med dårlig regulert blodtrykk. Løsemiddelskader, alkoholmisbruk, lavt stoffskifte, B12- mangel m.m. disponerer også for tidligere utvikling av demens.

Ved Alzheimers sykdom er det ødleggelse og degenerasjon av hjernevev som dominerer sykdommen, dette opptrer ved økende alder og ser også ut til å ha en er arvelig årsaksfaktor. Alzheimer begynner vanligvis fra 60 års alder, men kan starte tidligere. Årsaken til Alzheimers sykdom er delvis ukjent, ved hjerne undersøkelser ses det lett grad av hjernesvinn. Nedsatt blodgjennomstrømning til hjernen er også her en viktig medårsak.

Ved aldersdemens er det nedsatt hukommelse, økende svikt i innlæring, orienteringsevne og forståelse. Språk og komunikasjon blir dårligere, mange blir sterkt bevegelseshemmet, inkontinens av urin og avføring er vanlig.

Nedsatt hukommelse og episoder med hukommelsestap er tidlige tegn på Alzheimers sykdom som er den vanligste årsaken til demens. Etter hvert blir det mer omfattende personlighetsforandringer med symptomer som mistenksomhet, humørforandringer, ofte angst og forvirring. Sykdommen kan i løpet av noen år gjøre pasienten helt , ugjenkjennelig, hjelpeløs og invalid.

Hjernen trenger trening og stimulans for å opprettholde funksjon. En viktig del av forebyggelse av demens er å være sosialt aktiv, lese aviser og følge med, for å opprettholde en god hukommelse og mental funksjon.Tiltak for å bedre blodgjennomstrømningen i hjernen kan påvirke en demens eller Alzheimers sykdom positivt.

Flere studier viser at tilskudd av E-vitamin gjerne 400- 1000mg daglig gjør blodet mer tyntflytende og bedre gjennomblødningen i hjernen og kan ha en lett positiv utvikling ved demens og bremse utvikling av Alzheimer. Denne siste studien viser at C-vitamin i doser på over 400 mg kan forsterke den beskyttende effekten E_vitamin har på Alzheimers sykdom. At C-vitamin og E-vitamin forsterker virkningen av hverandre som antioksydanter i menneskekroppen har vært kjent lenge. Det er også velkjent at antioksydant virkningen til disse to vitaminene forsterkes ytterligere ved samtidig tilskudd av selen. Selen bør da gis i doser på 100-300 mikrogram daglig. E-vitamin og C-vitamin er det helt ufarlig å ta i store doser, mens selen ikke bør gis i dagsdoser over 300 mikrogram over lengre tid.

Av andre vitaminer er det særlig vitamin-B12 og folsyre som også ser ut til å ha en beskyttende virkning mot Alzheimer og senil demens. Høy konsentrasjon i blodet av et stoff som heter homocystein ser ut til å øke risikoen for å utvikle hjerte-kar sykdom og for å utvikle Alzheimers sykdom.

Tilstrekkelig tilskudd av folsyre vil redusere homocystein og man tror derfor at også tilskudd av folsyre kan beskytte mot Alzheimer. Vitamin-B12 og Folsyre mengden i kroppen kan måles ved blodprøver, lave nivåer av begge vitaminen sees ofte hos eldre mennesker. Lav Folsyre og lav Vitamin B-12 kan rettes opp ved å gi tilskudd og dette kan igjen redusere risko for å utvikle demens og Alzheimer.

Det er gjort mange studier som viser at omega-3 fettsyrer er viktig for optimal funksjon av hjernen og som viser at rikelig med omega-3 fettsyrer bedrer innlæringsevne, hukommelse og språkfunksjon. Det er gjort en studie viser at mennesker som spiser fet fisk 1 eller flere ganger i uken har over 60% mindre risiko for å utvikle senil demens enn mennesker som sjelden spiser fet fisk rik på omega-3-fettsyrer. Det er imidlertid ikke gjort studier for å påvise om omega-3-kan beskytte mot Alzheimer, men ut fra den kunnskapen vi i dag har er det sannsynlig at fremtidige studier vil vise en slik beskyttende virkning også ved tilskudd av omega-3 fettsyrer.

Det naturstoffet som er best dokumentert med hensyn til å bedre blodgjennomstrømningen i hjernen og også ha sterk antioksydant effekt, beskytte mot skader og degenrative forandreinger i hjernen er Ginkgo. Det er gjort flere store undersøkelser ved mild til moderat Alzheimer som viser en viss beskyttende effekt mot videre sykdomsutvikling. Det er også gjort studier ved demens som viser effekt ved bruk av gingko - de best dokumenterte preparatene selges under navnene Seredrin eller Ginkyo i Norge på apotek og i helsekost.

Vanlig Acetylsalicylsyre i små mengder(75-160mg daglig) kan være med å forebygge små hjerneslag og utvikling av demens og muligens også utvikling av Alzheimer. Små mengder Acetylsalicylsyre anbefalles derfor også til eldre for å forebygge.

Mye frukt og grønnsaker med naturlige antioksydanter er også gunstig for å forebygge arteriosklerose og for å bedre sirkulasjonen i små blodårer også i hjernen. Spesielt anbefales rikelig med hvitløk og andre løkplanter. Blåbærenes blårøde fargestoffer har også kraftig antioksydant effekt som kan beskytte mot arteriosklerose, det vil ikke overraske om fremtidig forskning vil vise at også disse antioksydantene beskytter mot både demens, Alzheimer og andre aldersforandringer i hjernen.

Det er derfor mye du kan gjøre selv både ved å endre kostholdsvaner og ta antioksydanter vitaminer og fettsyrer som tilskudd for å redusere risiko for utvikling av Alzheimer og senil demens. Gjør du dette vil du samtidig også redusere risiko for hjerte kar sykdommer og bedre livskvalitet.

Mozon 29.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer