Bekjemper Alzheimers

Solide tilskudd med vitamin C og vitamin E kan forebygge utviklingen av Alzheimers sykdom. Bernt Rognlien forklarer hvordan vitaminene virker.

Publisert
Sist oppdatert

En ny amerikansk studie publisert i tidsskriftet Archives of Neurology nå i januar 2004 viser at tilskudd av C-vitamin og E-vitamin over tid kan redusere risikoen for Alzheimers sykdom. De amerikanske forskerne ved John Hopkins University i USA fulgte 4700 pasienter over 65 år i en periode på 3 år. De fant at en kombinasjon av E-vitamin(minst 400 internasjonale enheter daglig) og C-vitamin(minst 500mg daglig) gir over 75 prosent redusert risiko for å utvikle Alzheimers sykdom. De fant ingen risikoreduksjon når disse to vitaminene ble brukt hver for seg eller ved bruk av vanlige vitamin eller mineral preparater med betydelig mindre mengder C-og E-vitaminer.

Forskerne presiserer at det ser ut til at C-og E-vitamin må gis sammen og i store doser for å forebygge Alzheimer sykdom. Det er imidlertid behov for flere studier før det kan trekkes sikre konklusjoner om effekten av disse antioksydantene selv denne studien både var stor og viste betydelig redusert risiko for sykdomsutvikling.

Aldersforandringer i hjernen p.g.a arteriosclerose og nedsatt blodgjennomstrømning og ernæring til hjernevev regner vi som en av hovedårsakene til Alzheimers sykdom og demens. Ved demens kan det være gjentatte små blodpropper eller småblødninger i hjernen som kan være medårsak til sykdom, dette ses særlig hos sukkersyke pasienter og pasienter med dårlig regulert blodtrykk. Løsemiddelskader, alkoholmisbruk, lavt stoffskifte, B12- mangel m.m. disponerer også for tidligere utvikling av demens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer