Bekkenløsning er vanlig

Nesten halvparten av gravide kvinner har hatt smerter i et eller flere ledd under siste svangerskap.

Publisert
Sist oppdatert

Syv prosent av gravide brukte krykker, 15 % rapporterte søvnvansker og en tredjedel av alle ble sykmeldt på grunn av bekkenløsningsplager. Det kommer fram i en studie gjort av Folkehelseinstituttet i to kommuner i Akershus.

En fersk befolkningsbasert studie tyder på at bekkenløsningsplager er svært hyppig blant gravide kvinner i Norge og at det ofte fører til alvorlig funksjonsvikt. Bekkenløsning i svangerskap regnes som normalt og fysiologisk. Noen kvinner utvikler imidlertid symptomgivende bekkenløsning som innebærer at de får smerter i bekkenområdet. Disse smertene kan føre til at kvinnene får problemer med å gå.

Symptomgivende bekkenløsning er definert som en tilstand som utvikles gjennom svangerskap og / eller fødsel og er karakterisert av til dels invalidiserende smerter.

Til tross for at denne tilstanden medfører store personlige og samfunnsmessige kostnader, finnes det fortsatt lite systematisert forskning om årsaker og prognose. På dette området trengs det mer kunnskap.

Nesten alle tidligere studier på bekkenløsningsplager inkluderer bare kvinner som selv har oppsøkt helsevesenet. Det er derfor viktig å kartlegge forekomsten av bekkenløsningplager og funksjonsgrad i et representativt utvalg av gravide kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer