Bekymret for økende gjeld og høye boligpriser

Enda flere blant oss har lånt mer enn fem ganger så mye som årslønna. Nå frykter Finanstilsynet konsekvensene av stadig økende gjeld og høye boligpriser.

BEKYMRET: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, mener det er bekymringsverdig at gjeldsbelastningen i norske husholdninger stiger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
BEKYMRET: Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, mener det er bekymringsverdig at gjeldsbelastningen i norske husholdninger stiger. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det gir grunn til bekymring at gjeldsbelastningen i husholdningene fortsatt stiger. For at norsk økonomi skal være godt rustet til å møte sjokk som kan ramme økonomien, er det viktig at soliditeten som bankene har bygget opp siden finanskrisen, ikke svekkes, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

I siste utgave av Finansielt utsyn fastslår han at høye eiendomspriser og høy gjeldsbelastning i husholdningene utgjør en betydelig sårbarhet i norsk økonomi.

Gjelda vokser raskere

Gjelda vokser fortsatt raskere enn inntektene og utgjør nå rundt 230 prosent av husholdningenes disponible inntekt. Det er høyt, både historisk og sammenlignet med andre land, og det er fare for at gjeldsbelastningen øker ytterligere de nærmeste årene.

Andelen låntakere med samlet gjeld over 500 prosent av brutto inntekt er høyere nå enn i fjor, viser tilsynets årlige boliglånsundersøkelse. Det samme gjelder for lån med belåningsgrad over 85 prosent og for lån der låntaker ikke klarer å betjene gjelda hvis renta stiger med 5 prosentpoeng eller mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer